Uratarinat: MPKK:n valintaupseeri, kapteeni Esko Äärynen

Kapteeni Esko Äärynen

Kapteeni Esko Äärynen valmistui Maanpuolustuskorkeakoulusta sotatieteiden kandidaatiksi vuonna 2012. Samana vuonna hän aloitti työt nuoremman upseerin virassa Rovaniemellä Lapin ilmatorjuntarykmentissä. Ensimmäiset vuodet kuluivat jaosjohtajan tehtävässä ilmatorjuntapatteriston esikunnan (JOPO 06) ja ilmatorjuntaohjuspatteri 90M koulutuksen parissa.

– Vuonna 2015 sain mahdollisuuden lähteä ulkomaan tehtävään, ja seuraava vuosi kuluikin Kosovossa NATO:n johtamassa KFOR operaatiossa, Äärynen kertoo.

Hän nostaakin Kosovossa vietetyn vuoden ikimuistoisimpana kokemuksena tähänastiselta uraltaan.

– Ensimmäiset kuusi kuukautta työskentelin suomalaisen yhteysupseeriryhmän jäsenenä ja taisteluvälineupseerina. Yhteysupseerina tapasimme ryhmämme vastuualueella paikallisia viranomaisia, yrityksiä ja yksityishenkilöitä ja monitoroimme erilaisia tapahtumia, Äärynen kertoo.

– Taisteluvälineupseerin roolissa huolehdin suomalaisten aseista ja ampumatarvikkeista sekä järjestin suomalaiselle osastolle Kosovossa ammuntoja ja ampumakoulutusta. Pääsin järjestämään myös yhden yhteisen ammunnan Yhdysvaltojen kansalliskaartin joukkojen kanssa, hän jatkaa.

Toiset kuusi kuukautta Kosovossa Äärynen toimi operaation pääesikunnan operaatiokeskuksessa osastoupseerina.

– Tämä tehtävä oli eri tavalla hyvin mielenkiintoinen, kun ainoana suomalaisena työskentelin kansainvälisessä esikunnassa päivittäin ulkomaisten upseerien kanssa. Kaikkiaan upseereita operaatiokeskuksessa oli kuudestatoista eri maasta.

Äärynen Kosovossa 2016

Kosovosta palattuaan Äärynen aloitti sotatieteiden maisterin opinnot Maanpuolustuskorkeakoulussa, josta hän valmistui syksyllä 2018. Lapin ilmatorjuntarykmentti liitettiin puolustusvoimauudistuksessa osaksi Jääkäriprikaatia vuonna 2015, ja maisterikurssin jälkeen Äärynen ehti työskennellä Jääkäriprikaatissa yksikön varapäällikön ja prikaatin esikunnan koulutusosaston osastoupseerin tehtävissä.

Osastoupseerina hän vastasi asevelvollisten asioista ja oli mukana toteuttamassa Koulutus 2020 -uudistusta Jääkäriprikaatissa. Lisäksi Äärynen sai mahdollisuuden päästä suunnittelemaan koko ilmatoiminnan toteutuksen Jääkäriprikaatin ja Kainuun prikaatin yhteiseen Kirves 19 -harjoitukseen.

– Oli mielenkiintoista olla mukana suuren harjoituksen johto-organisaatiossa ja suunnitella harjoituksen ilmatoiminta yhdessä lentävien osastojen kanssa. Tässä tehtävässä pääsi sovittamaan yhteen hävittäjien, helikopterien, lennokkien ja droonien lentotoiminnan maajoukkojen liikkeiden ja tarpeiden mukaisesti.

Äärynen esittelemässä Maanpuolustuskorkeakoulua keväällä 2020

Vuoden 2020 alussa Äärynen palasi Maanpuolustuskorkeakoululle, muttei tällä kertaa koulunpenkille vaan valintaupseeriksi. Nykyiseen valintaupseerin tehtävään kuuluu muun muassa opiskelijavalintojen järjestäminen kaikille tutkintotasoille sekä opiskelijarekrytointiviestinnän suunnittelu ja toteuttaminen.

– Tahdon jatkaa vielä tällä hetkellä koulutuksen ja nimenomaan opiskelijavalintojen parissa. Valmistun tämän vuoden aikana turvallisuusjohtamisen ylempään ammattikorkeakoulututkintoon ja toivon voivani hyödyntää tätä osaamista myöhemmissä tehtävissäni Puolustusvoimissa.

Kadetti Äärynen

Äärynen kertoo, että hänen uransa on vastannut pitkälti niitä odotuksia, joita hänellä oli aloittaessaan opinnot kadettina.

– Kuitenkin omat toiveeni ja ajatukseni ovat myös kehittyneet uran aikana, joten en välttämättä ole juuri nyt siellä, missä kadettina olisin itseni kuvitellut. Upseerin urassa hienoa on sen nousujohteisuus ja se, että pääsee itse vaikuttamaan siihen, millaisiin tehtäviin urallaan suuntautuu, hän toteaa.

Haasteitakin on tullut vastaan esimerkiksi opiskelusta ja työskentelystä eri paikkakunnilla, koska ne ovat vaatineet erossa oloa omasta perheestä. Äärynen huomauttaa kuitenkin, että esimerkiksi virkaurakurssit ovat hyvissä ajoin tiedossa, joten hyvällä suunnittelulla ja joustolla ei ole syntynyt mitään ylitsepääsemättömiä esteitä.

– Monenlaisissa tehtävissä työskentely on kehittänyt kykyjäni omaksua uusia asioita ja suuriakin kokonaisuuksia suhteellisen lyhyessä ajassa. Tämä taito on ehdottomasti sellainen, mistä on hyötyä tulevalla uralla ja kaikenlaisissa tehtävissä elämän varrella, hän summaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s