Uratarinat: Raja- ja merivartiokoulun johtaja, eversti Jaakko Hamunen

Olen eversti Jaakko Hamunen. Toimin nyt Raja- ja merivartiokoulun johtajana. Minulla on virkauraa Rajavartiolaitoksessa lähes 30 vuoden ajalta. Mikään muu organisaatio koko maailmassa ei olisi pystynyt tarjoamaan minulle sellaisia itsensä kehittämisen mahdollisuuksia kuin Rajavartiolaitos on tarjonnut. Olen saanut tehdä samoja töitä kuin Puolustusvoimien upseerit, poliisit ja monet siviilit – ja tietenkin rajaupseerin töitä. Kokemusta on kertynyt etulinjan maanläheisistä töistä aina ministeriötason tehtäviin Brysselissä käynteineen.
Kadettikoulusta valmistuttuani työskentelin pari vuotta varusmiesyksikössä. Tehtäviini kuului koulutuksen ja henkilöstön käytön suunnittelua sekä suurimpien harjoitusten johtamista. Sen jälkeen palvelin pari vuotta rajavartioasemalla. Siellä pääsin tekemään ja suunnittelemaan maastorajan valvontaa ja rajatarkastuksia rajanylistyspaikalla. Tästä käytännön työn kokemuksesta on ollut suuri apu myöhemmin virkauralla. Vieläkin muistan lähes jokaisen havaitsemani rikkomuksen ja niistä kirjoittamani sakot sekä tekemäni rikostutkinnat. Lisäksi mieleen ovat erityisesti jääneet yhteiset tutkinnat ja valtakunnan rajan kunnon tarkastukset venäläisten kollegoiden kanssa. Kansainvälistä toimintaa sekin.

”Perässä mars!” Rajaupseerin uran voi kuulua palvelusta varusmiesyksiköissä. Kuvassa Immolan sissien kanssa 43 km Jukajärven marssin lähdössä 1990-luvun alkupuolella.

Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnassa toimin asiantuntijana suunnitellen rajavartiointia ja raportoiden siitä. Samalla toimin myös rajavartioston valmiusjoukkueen johtajana ja tein joitakin rikostutkintoja. Valmiusjoukkueet on koulutettu ja varustettu toimimaan kaikkein vaativimmissa rajaturvallisuustehtävissä.
Noin kymmenen vuoden kuluttua valmistumisestani kävin yleisesikuntaupseerikurssin. Kurssi kehitti ajattelu- ja suunnittelutaitoja. Myöhemmin huomasin, että tietojärjestelmähankkeita voi johtaa samalla kaavalla kuin armeijakunnan hyökkäystä.
Kurssin jälkeen toimin Kainuun rajavartioston esikunnassa rajatoimiston päällikkönä. Toimiston tehtäviin kuuluivat muun muassa rajavartioston toiminnan ja talouden suunnittelu ja seuranta, operatiivisen toiminnan ohjaus ja poikkeusolojen suunnittelu. Omissa työtehtävissäni painottui erityisesti yhteistyö poliisin, tullin, hätäkeskuksen ja pelastuslaitosten sekä venäläisten kollegoiden kanssa. Tapasimme venäläiset kollegat noin kerran kuussa ja käsittelimme valtakunnan rajaan liittyvät yhteistyöasiat.

Rajaupseerien kansainväliset tehtävät voivat sisältää työskentelyä EU:n toimielimissä ja virastoissa, osallistumista operaatioihin sekä yhteistyötä Venäjän kollegoiden kanssa. Suomen delegaation johtajana voi olla yliluutnantti tai kapteeni, tulkkina majuri ja Venäjän delegaation johtajana everstiluutnantti.

Pitkäkestoisin tehtävä urallani on ollut toimia IT-puolen pomona Rajavartiolaitoksen esikunnassa. Olin siinä tehtävässä 5,5 vuotta. Tuona aikana muun muassa hankittiin Suomen ensimmäiset automaattiset rajatarkastuslinjastot ja mobiilit matkustusasiakirjojen lukulaitteet, uusittiin merialueen tutkajärjestelmiä ja siirrettiin perustietotekniset palvelut ja henkilöstö sisäministeriön yhteiseen palvelukeskukseen. Osallistuin EU:n yhteisten tietojärjestelmien kehityskokouksiin ja kävin luennoimassa parhaista käytänteistä EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontexin seminaareissa.
Rajavartiolaitoksen hallintoyksiköissä apulaiskomentaja tai -johtaja toimii hallintoyksikön päällikön sijaisena ja esikuntapäällikkönä. Olin kahden vuoden ajan Raja- ja merivartiokoulun apulaisjohtajana. Tuona aikana uudistettiin rajavartijan peruskoulutus kokonaan lainsäädäntöä myöten sekä lakkautettiin Espoon koulutuskeskus ja siirrettiin toiminnot ja henkilöstö pääosin Imatralle. Suunnittelua ja toimeenpanon johtamista oli riittämiin.
Rajavartiolaitoksen esikunnassa suunnittelu- ja talousyksikön päällikkönä vastuullani olivat strateginen suunnittelu ja talousasiat. Osallistuin sisäministeriössä ensimmäisen sisäisen turvallisuuden selonteon valmisteluun ja erilaisiin ministeriön työ- ja ohjausryhmiin, kävin kuultavana eduskunnan valiokunnissa ja avustin toisinaan ministeriä. Laadimme Rajavartiolaitoksen strategian.
Lentokonetta tai laivaa ei ole laitettu ajamaan – ehkä onneksi. Olen asunut kolmella eri paikkakunnalla. Lapset ovat saaneet käydä koulunsa yhdellä paikkakunnalla. Muuttoa ei kannata pelätä. Jokaisella paikkakunnalla on omat hyvä puolensa. Niistä pitää nauttia sen ajan kuin se on mahdollista.
Rajavartiolaitoksessa kaikkien ei tietenkään tarvitse vaihtaa tehtävää ihan niin laidasta laitaan kuin minä olen saanut. Meillä on mahdollisuus myös syventää osaamistaan ja asiantuntemustaan yksittäisillä toimialoilla. Jos vähääkään mietit hakeutumista Rajavartiolaitokseen, niin esitä itsellesi kysymys: Miksi jättäisit tällaisen monipuolisen mahdollisuuden käyttämättä?

Joukko-osaston komentajana pääsee muun muassa kiinnittämään mitaleja ansioituneiden kadettien rintapieliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s