Kohti valmistumista ja työelämää: Maavoimat, jääkäri/pst opintosuunta

Kirjoitan tätä blogikirjoitusta kotisohvaltani Pirkkalassa, sillä kolmannen vuosikurssin jalkaväkikadetit olivat viime viikolla harjoituksessa Ruotsin Kvarnissa ja COVID-19 viruksen vuoksi meidät ohjattiin etäopetukseen pariksi viikoksi Suomeen paluun jälkeen.

Ruotsissa pääsimme harjoittelemaan rakennetun alueen taistelua simulaattoreita hyväksi käyttäen. Tähän tarkoitukseen rakennettu simulaattorikylä Spång olikin viimeisimmän päälle harjoitusalueena, josta isot pisteet ruotsalaisille. Matkassa oli mukana myös erittäin osaavat kouluttajat ja kokonaisuutena moni meistä totesikin harjoitusta yhdeksi parhaimmista, mitä olemme 3 vuoden aikana saaneet kokea.

Simulaattorikylä Spång

Viimeisen vuoden teemana on selkeästi ollut tiukka tekemisen meininki. Kesäloma kului omalta osaltani kandidaatin tutkielman parissa, joiden palautteen saimmekin juuri takaisin ja ainakin allekirjoittanut on enemmän kuin tyytyväinen nyt kun sekin on viimein hoidettu alta pois.

Elokuussa kouluun palattuamme olemme harjoitelleet runsaasti erilaisten jalkaväen aseiden, sekä välineiden käyttämistä aina NLAW-ohjuksesta 60-luvun raskaaseen sinkoon asti. Tämän lisäksi jalkaväen taistelutekniikka ja taktiikka on ollut vahvasti mukana opetuksessa. Tämä on ollut merkittävä muutos aiempiin vuosiin, jolloin teorian osuus käytännön tekemiseen verrattuna oli selkeästi suurempi.

Raskas sinko 95 S 58 – 61


Omia opintoja tarkastellen viimeinen vuosi onkin ollut erittäin palkitseva huolimatta kuluttavuudestaan. Jalkaväen opintosuunnilla päivät venyvät yleisesti ottaen usein iltaan. Kaikki opiskelut on kuitenkin toteutettu käytännössä alle 40-hengen porukassa kaikkien tavoitellessa samaa asiaa, itsensä kehittämistä tulevana upseerina ja sotilaana. Tämä näkyy hyvin myös oppimisessa.

Tässä kohtaa, kun pohdin omia opiskelujani, päällimmäisenä mieleen nousee yhdessä tekeminen. Jokainen on luonnollisesti vastuussa omista opiskeluistaan, mutta se helpottaa, kun tietää että muutkin painivat samojen asioiden kanssa. Vertaistukea on saatu esimerkiksi sunnuntai-iltaisin koululle palatessa. Työmoraalia ei pidä kuitenkaan kiistää, sillä jokainen meistä on hoitanut omat hommansa tilanteesta huolimatta.
Vaikka opiskelujen loppu alkaakin jo häämöttää, en rehellisesti sanottuna ole juurikaan miettinyt valmistumistani. Hoidetaan ensiksi opiskelut kunnialla loppuun ja mietitään näitä asioita sitten kun on sen aika. Tämä on toki ylipäätään mahdollista vain, koska valmistumme suoraan ammattiin, eikä meidän tarvitse stressata tulevaisuudestamme. Koen sen erittäin positiivisena asiana, koska voin keskittyä siihen mikä on nyt olennaista.

Työpaikka olikin yksi suurimpia motiiveja itselleni aikanaan kouluun haettaessa. Meikäläistä ei kiinnostanut opiskella jotain alaa monta vuotta vain havaitakseni, etten tule työllistymään sillä. Toki tälläkin on hintansa ja työpaikkani tulee sijaitsemaan satoja kilometrejä pohjoisemmassa, mitä olin alun perin toivonut. Onneksi muutaman kerran Vuosangassa pyörähtäneenä olen päässyt toteamaan, että ainakaan harjoitusalueissa ei ole valittamista.

Työllistymisen varmuus ei ollut kuitenkaan ainut asia, mitä toivoin. Tavoitteenani oli saada työ, jonka koen itse mielenkiintoisena, mutta myös yhteiskunnallisesti merkittävänä. Päivääkään en ole toki näissä verkkareissa vielä työskennellyt, mutta lähes 2,5 vuotta alaa opiskelleena olen edelleen sitä mieltä, että upseerin ammatti sopii edellä mainittuihin vaatimuksiini.

(C) mss_stamout (instagram)
Eipä mulla tässä oikeastaan muuta, tsemppiä pääsykokeisiin kaikille hakijoille!

Terveisin kadetti Joona Hakala
Instagram: @kadettihakala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s