Uratarinat: Kansainvälisen keskuksen hallintosektorin johtaja, komentajakapteeni Elena Ojala

Tyrnävältä kotoisin oleva Puolustusvoimien Kansainvälisen keskuksen hallintosektorin johtaja, komentajakapteeni Elena Ojala suoritti asepalveluksen vuonna 1996 Tikkakosken Ilmavoimien Viestikoulussa. Varusmiespalveluksen aikana hän suoritti aliupseerikurssin ilmavalvontalinjalla ja toimi sen jälkeen toimistokersantin tehtävissä. Tehtäviin kuului muun muassa komppanian kirjurin tehtävissä toimivien varusmiesten johtaminen, komppanian vääpelin sijaisena toimiminen ja komppanian varusmiesten lomasuunnitelman tekeminen. Jo lapsesta saakka Ojala on tiennyt haluavansa sotilaaksi ja harkitsi upseerin uraa lukioaikoinaan mutta teki päätöksen vasta asepalveluksen aikana: hän arvosti sotaveteraanien työtä ja halusi osoittaa kunnioituksensa heille.

Asepalveluksen jälkeen Ojala työkenteli Santahaminan Isosaaren linnakkeessa määräaikaisena ylikersanttina töissä kolme vuotta, minkä jälkeen haki Maanpuolustuskorkeakouluun Merivoimien koulutusohjelmaan, laivasto-opintosuunnalle vuonna 2000. Kuten nykyään, silloinkin pääsykokeisiin kuuluivat soveltuvuustestit, henkilökohtaiset haastattelut ja 12 minuutin juoksutesti.

Ojala aloitti opinnot saman vuoden elokuussa ja oli Santahaminassa ensimmäisen opiskeluvuoden maaliskuuhun asti. Silloiset kadetit kävivät läpi yhteisissä opinnoissa kaikkien aselajien perusopinnot, jonka jälkeen Ojala muiden merikadettien tavoin aselajikoululle Suomenlinnaan eli Merisotakouluun. Toisen opintovuoden syksynä palattiin MPKK:lle muutamaksi kuukaudeksi ja loppuaika meni Merisotakoululla aselajiopinnoissa. Neljännen opintovuoden jälkeen Ojala sekä muut kadetit valmistuivat suoraan sotatieteiden maistereiksi ja aloittivat työelämän yliluutnantteina.

Opintojen jälkeen Ojala meni Upinniemeen Suomenlahden meripuolustusalueelle miinalautta Porkkalalle, jossa alkoi samana päivänä Puolustusvoimien pääharjoitus. Vuonna 2006 Ojala siirtyi Merisotakouluun reserviupseerikurssin laivastolinjan johtajaksi. Merisotakoululla Ojala palveli reserviupseerikurssinjohtajana, täydennyskoulutusosaston kurssinjohtajana, täydennyskoulutusosaston osastonjohtajana sekä johtamis- ja kouluttautumistaidon pääopettajana. Vuosia Merisotakoulussa vierähti yhteensä 10 vuotta, jonka aikana Ojala vietti myös yhden vuoden Kosovossa kriisinhallintatehtävissä, esikunta- ja huoltokompanian varapäällikkönä.

Ojala siirtyi Merisotakoulusta MPKK:lle vuonna 2017 Puolustusvoimien kansainväliseen keskukseen, jossa toimi vuoden 2019 kesään asti kurssinjohtajana. Tämän jälkeen Ojala siirtyi osastoesiupseerin tehtäviin Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM), Tukholmaan Ruotsiin. Tehtäviin kuului tuolloin kurssinjohtajana, osastonjohtajan sijaisena sekä laatuvastaavana toimiminen. Tuohon ajankohtaan osui myös Covid-19 -pandemia, mikä oli kuitenkin onnekas sattuma online-koulutuksen kehittämisen kannalta. Ruotsin vuosien aikana Ojala suunnitteli ja johti NCGM:n kurssien online-toteutusta, josta saatu palaute oli huikeaa.

Kesällä 2021 hän palasi takaisin MPKK:lle ja on siitä lähtien lähtien toiminut PVKVK:n hallintosektorin johtajana. Tehtävässään hän vastaa toiminnan ja resurssien seuraamisesta sekä suunnittelusta.

Ojalan mukaan kaikki tehtävät ovat olleet hänelle merkittäviä, ja hänen mukaansa on ollut mielenkiintoista sekä etuoikeutettua palvella erilaisissa tehtävissä upseerin uralla:

”Kaikki tehtävät ovat olleet merkittäviä. Jos pitäisi määritellä kohokohtia, niin merkittävimpiä hetkiä olivat valmistujaiset, työtehtävät miinalautalla, aika Merisotakoululla ja tehtävät Ruotsin kansainvälisessä organisaatiossa sekä tietysti nykyinen tehtäväni”, kertoo Ojala.

Näin komentajakapteeni Ojala haluaa sanoa heille, jotka harkitsevat upseerin polkua:

”Positiivisella asenteella pääsee pitkälle, joten jos sitä löytyy, kannattaa hakeutua upseeriksi. Asiat hoidetaan viimeisen päälle, kuten kuuluu, mutta muistakaa pitää pieni pilke silmäkulmassa. Eivät armeijan tehtävät lopulta niin vakavia ole.”

***

Uratarinat-blogisarja kuvaa upseerinuran ainutlaatuisuutta ja monipuolisuutta – kenenkään urapolku ei kulje samaa reittiä. Tarinoissa upseerit kertovat uriensa tarjoamista vaiheista, kohokohdista ja mahdollisuuksista sekä antavat neuvoja niille, jotka harkitsevat upseerin uraa ja kadettikouluun pyrkimistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s