Uratarinat: yksikön varapäällikkö, luutnantti Miro Mäkinen

Satakunnan tykistörykmentin 1. patterin varapäällikkö, luutnantti Miro Mäkinen kiikaroi varusmiespalvelukseen tullessaan kuuden kuukauden palvelusta. Mäkinen ei kuitenkaan kokenut varusmiesaikaa pakkopullaksi vaan viihtyi palveluksessa ja päätti hakea ensin ali- ja sitten reserviupseerikouluun, tullen valituksi molempiin.

”Oli hyvä olla vuosi, se oli ehdottoman kannattavaa.”

Palveluksen loppua kohti Mäkisen kiinnostus Puolustusvoimissa työskentelyä kohtaan kasvoi, ja hän päätti hakea sopimussotilaaksi. Paikkaa ei heti auennut, mutta Mäkinen oli motivoitunut jatkamaan kohti ammattisotilaaksi tulemista ja Kadettikoulua. Niinpä hän kävi MPKK:n valintakokeissa ja sai kesällä tiedon valituksi tulemisesta. Syksyllä 2016 Mäkisen upseeritaival pääsi virallisesti alkamaan kadettikurssilla 106.

Polttotaisteluratapäivän valmistelua ja toteuttamista ensimmäisenä opintovuonna.

Kadettikoulussa teoriaa ja käytäntöä mieluisassa ympäristössä

Kadettikoulussa ensimmäinen vuosi meni nopeasti uudessa ympäristössä. Opintosuunnaksi Mäkinen valitsi kenttätykistön, koska oli jo varusmiehenä päässyt toimimaan kenttätykistön tulenjohdossa. Koulussa opetetaan kaikille yhteisesti perusteet, joita pääsee myöhemmin harjaannuttamaan käytännön toiminnassa. Opintojen viimeisenä vuonna Mäkinen pääsi tutustumaan tulevaan työyksikköönsä, jolloin myös annettiin tykistölisensseihin johtavat näytöt.

”Kaikkein mieluisinta aikaa oli viimeinen opiskeluvuosi työelämään tähtäävien lisenssien ja oikeuksien parissa. Kenttätykistössä korostuu lisenssien tärkeys, koska ollaan raskaiden aseiden kanssa päivittäin tekemisissä, ja niiden oppiminen vaatii työtä ja paneutumista.”

Kadetti Mäkinen Maasotakoulun harjoituksessa Lappeenrannassa.

Työelämäjakso perusyksikössä oli opintäyteistä aikaa.

”Vertaisjohtajuus on täysin eri asia kuin henkilökuntaan kuuluminen. Kadettikoulussa omaksuttua kouluttajaroolia täytyy mukauttaa yksikön arkeen ja elämiseen, jotta joukon saa motivoitua oikein lähestymistavoin.”

Mäkinen toimi opintojensa aikana myös somekadettina, kertoen Instagramissa seuraajilleen kadetin arjesta ja opiskeluista Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Koulun penkiltä työelämään

Valmistuttuaan kesällä 2019 Mäkinen aloitti Satakunnan tykistörykmentissä 1. patterin tulijaoksen kouluttajana. Vajaan kahden vuoden päästä hänet määrättiin ylempään tehtävään yksikkönsä varapäälliköksi. Mäkinen tuntee kutsumusta koulutuskentälle päivittäiseen varusmieskoulutukseen, mitä hän pääsee edelleen tekemään koulutushaarajaksosta eteenpäin. Muutoin ylempi tehtävä merkitsee hallinnollisia vastuita.

Toistaiseksi lyhyt ura on täynnä mieleenpainuvia hetkiä.

”Osallistuminen itsenäisyyspäivän vastaanotolle Suomi 100 -juhlavuonna, Mauno Koiviston valtiollisissa hautajaisissa mukana oleminen sekä tietysti oma valmistuminen ovat kyllä jääneet mieleen.”

Työelämässä erityisenä haasteena tuli korona, joka mullisti varuskuntajärjestelyt ja eristi Uudenmaan, mutta oli toisaalta osoitus massiivisen virka-avun onnistumisesta varsin lyhyellä varoajalla.

Luutnantti Mäkinen Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa Rovajärvellä.

Lukemattomia vaihtoehtoja vahvalla yhteishengellä

Mäkinen kehottaa hakemaan Maanpuolustuskorkeakouluun, jos upseerinura vähääkään kiinnostaa.

”Omaa ääntä kuunnellaan. Usein virheellisesti ajatellaan, että upseerinura on ennalta suunniteltu ja käsikirjoitettu, mutta täällä on lukematon määrä erilaisia vaihtoehtoja ja tehtäviä missä työskennellä.”

Uranvaihtokaan ei ole mikään mahdottomuus, jos tulee myöhemmin toisiin aatoksiin.

”Täällä ei tarvitse olla hamaan tappiin.”

Mäkinen huomauttaa, ettei hakeminen ole koskaan liian myöhäistä. Alle 27-vuotiaat menevät normaalin hakumenettelyn läpi, mutta sitä vanhemmatkin voivat hakea erillisellä anomuksella.

Upseerinurassa Mäkinen kiittelee erityisesti tehtäväkierron monipuolisuutta, ammattitaidon kehittämisen mahdollisuuksia ja hyvää yhteishenkeä. Työ vaatii sitoutumista ajoittaisten pitkien työpätkien vuoksi, mutta nekin puolestaan vahvistavat yhteen hiileen puhaltamista yhteisten tavoitteiden eteen.

”Kuulostaa kliseiseltä mainoslauseelta, mutta oman työyksikön yhteishenki, ilmapiiri ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat poikkeuksellisen vahvoja verrattuna moneen muuhun työpaikkaan.”

***

Uratarinat-blogisarja kuvaa upseerinuran ainutlaatuisuutta ja monipuolisuutta – kenenkään urapolku ei kulje samaa reittiä. Tarinoissa upseerit kertovat uriensa tarjoamista vaiheista, kohokohdista ja mahdollisuuksista sekä antavat neuvoja niille, jotka harkitsevat upseerin uraa ja kadettikouluun pyrkimistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s