Pari sanaa yhteistyöstä

Vuosangan ammunnat ovat kuuluisia niiden varsin moniulotteisista rakenteista. Yhdessä ammunnassa voi olla useita tulenkuvauskenttiä, useita ampumatasoja, monipuolista maalitoimintaa sekä realistinen tilannekehys. Yksittäinen kadetti ei ehtisi tehdä kokonaista ammuntaa valmiiksi ilman muiden apua. Tehtäviä on pakko jakaa työryhmän kesken. Yhteistyö on avain onneen.

Johtolan ammunnan työryhmän aamu alkoi suunnitellusti aamupalaverilla 0800. Päivän tehtävät olivat jaettu jo edellisenä iltana, mutta työryhmän johtaja antoi pieniä lisäohjeita. Oleellista oli myös saattaa ammunnan valvoja tietoiseksi työryhmän toiminnasta. Aamupalan voimin puolet lähtivät maastoon rakentamaan ammuntaa ja loput jäivät kirjoittamaan ampumakäskyä.

Kainuun prikaati on antanut kadeteille käytettäväksi maastokuorma-autoja ja niille tietysti koulutettuja kuljettajia. Aamulla meitä odotti kuljettaja ja auto valmiina materiaalikuljetuksia varten. Yhteistyö oli tässäkin tilanteessa vahvasti mukana – yhteistoiminta oli helppoa ja työt sujuivat mallikkaasti. Jutellessani kuljettajan kanssa ilmeni, että he ovat Vuosangassa ainoastaan kadetteja varten. Tämä oli varsin yllättävä tieto, ja olen varsin tyytyväinen, että tällainen mahdollisuus on meille suotu. Kiitos kuljettajat!

Rakennustöitä ampumapaikalla oli monenlaisia: Sinkomaalien kasausta, kiikkumaalien virittelyä, janter-maalilaitteiden kantamista maalialueelle. Jokainen pääsi tekemään töitä. Liikuimme pienissä partioissa ja kannoimme yhdessä materiaalia oikeille paikoille. Ammunnan valvoja osallistui valmisteluihin siirtämällä moottorikelkan avulla materiaalia lähemmäs, mikä oli erittäin merkittävä apu. Olisimme varmaankin vieläkin raahaamassa kaikkia materiaaleja paikoilleen ilman moottorikelkan tukea.

Samaan aikaan, kun osa työryhmästä ahkeroi ampumapaikalla, puolet näpyttelivät tietokoneilla ampumakäskyyn sisältöä. Ampumakäsky on jaettu osiin, ja jokaiselle osalle on määrätty oma osuutensa käskystä. Yhteistyötä vaaditaan tässäkin vaiheessa paljon: tietojen vaihto on oleellista kadettien kesken. Osa tietää jonkin ampumatasan tiedot paremmin kuin toinen ja joku ei muistakaan, mihin koordinaatteihin vaunumaali pitikään asettaa. Jatkuva ja välitön kommunikointi on perusedellytys tällaiselle yhteistyölle.

Mielenkiintoista oli huomata, miten suurikin työ valmistuu yllättävän nopeasti toimivalla yhteistyöllä. Tämä on saavutettu sillä, että jokaisella on hyvä käsitys kokonaiskuvasta, jolloin yhteistyö on helpompaa. Töitä tehdään kepeällä mielellä ja huumorilla – se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työ tehtäisiin hutiloiden. Hyvällä fiiliksellä jaksaa tehdä kauemmin ja lopputulos on viimeistellympi.

Työryhmämme tekee keskenään tiivistä yhteistyötä jatkuvasti, mutta koko harjoituksen kannalta yhteistyötä on todella paljon enemmänkin. Täällä on aurattu tiet auki, ruokahuolto pelaa, saunakin on iltaisin lämmin. Näiden lisäksi on suunnaton määrä erilaisia tahoja, jotka tähtäävät kaikki samaan päämäärään: onnistunut harjoitus Vuosangassa 2018.

Ampumatyöryhmä Johtola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s