Suunnitelmasta toteutukseen

Maanantaiaamun, tai aamuksi väitetyn ajankohdan koittaessa moni vanhemman kurssin kadetti heräsi odotuksen vallassa: oli koittanut aika suorittaa työryhmän kesken suunniteltu ammunta työryhmän voimin. Neljän päivän armoton työskentely ampumakäskyjen parissa on vihdoin siinä vaiheessa, että ammunta voidaan toteuttaa käytännössä. Työryhmäammunnan tarkoitus on saada käsitys ammunnan todellisesta kulusta, sen sujuvuudesta, turvallisuudesta, opettavaisuudesta sekä siinä vielä parannettavista asioista, joihin täytyy kiinnittää huomiota ennen nuoremman kurssin liittymistä taisteluammuntavaiheeseen ampuvana joukkona.

Työryhmämme oli ammunnassa jaettuna toimihenkilöihin sekä ampuvaan osastoon. Toimihenkilöt vastasivat ammunnan johtamisesta, valvonnasta, koulutuksesta, maalitoiminnasta sekä taisteluvälineiden jaosta ja huollosta. Me onnekkaat, jotka saimme mahdollisuuden ampua ampumapaikan 6 ”aktiivisen puolustusammunnan”, koimme todellisuudessa millainen ammunta on. Oli todella palkitsevaa huomata, kuinka muun muassa muutamaa päivää aiemmin määritetyt ampumasektorit, vaara-alueiden piirtämiset, tulenkuvauskenttien laatimiset sekä maalitoiminnan luominen mahdollisti monipuolisen ammunnan usealla eri tasalla. 

 Ampujana sai kokea kuvauksen vihollisen epäsuorasta tulesta, havainnoida maastoa vihollisen varalta, sekä tuhota panssarivaunuja kuvaavia maaleja, turvallisuudesta tinkimättä. Myös ammunnan fyysinen rasittavuus konkretisoitui hengitystahdin kiihtyessä juostessa aiemmin niin lyhyeltä näyttänyttä ylämäkeä tai ryömiessä matalissa juoksuhaudoissa, joiden ei aiemmin uskonut tuottavan vaikeuksia lainkaan.

Ammunnan jälkeen oli vuorossa palautekeskustelu työryhmän sekä työryhmän valvojien kesken. Palautetilaisuudessa käytiin läpi kaikki epäkohdat sekä haasteet, joita ilmeni ennen ammuntaa sekä ammunnan aikana. Aiemmin hyväksi todettu tuliasema ei mahdollistanutkaan hyvää tukea singon ampumista varten, maalit eivät välttämättä näkyneetkään kunnolla johonkin tuliasemaan tai ammunnan sisäiseen kommunikointiin tarkoitetut lähiradiot eivät kantaneetkaan riittävän pitkälle.

 
Keskustelussa esille nousseisiin huomioihin ehditään vielä onneksi puuttua, ennen kuin nuorempi kurssi osallistuu taisteluammuntavaiheeseen, jotta heille kyetään mahdollistamaan taisteluammunta, joka on mahdollisimman opettavainen, realistinen sekä mielekäs. Lisäksi näin ammunnasta muodostuu selkeämpi ja toimivampi kokonaisuus, joka puolestaan palvelee meitä toisen vuosikurssin kadetteja ryhmän taisteluammuntojen johtajan lisenssin hankkimisessa.
Vaikka erilaisilla aseilla ampuminen onkin hauskaa puuhaa ja ruudin käry tervetullutta vaihtelua luentoihin esimerkiksi sotatekniikasta, tulee muistaa, että taisteluammunnat ovat myös opetustapahtumia. Tämän vuoksi on tärkeää ammuntojen aikana miettiä ja havainnoida omaa, sekä myös ryhmän toimintaa erilaisissa tilanteissa.

Työryhmä 6 Kaivo toivottaa kokemusrikkaita ammuntoja ja toivoo hyvää säätä.

 

One thought on “Suunnitelmasta toteutukseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s