Terveisiä Kainuun saloilta – kadettien osaamista ja toimintakykyä kasvattamassa

Luminen, talvisen kirpeä maasto on Maanpuolustuskorkeakoulun kadettien oloympäristönä seuraavat lähes kolme viikkoa. Kun vielä itsenäisen Suomen kadettikoulutus täyttää tänä vuonna 100 vuotta, niin mikä olisikaan parempi tapa aloittaa vuosi!
 
 
Oppimisympäristön siirtäminen Santahaminasta Vuosangan harjoitus-ja ampuma-alueelle aloitettiin pääjoukolla loppiaissunnuntaina, kriittisimmät valmisteluosat saapuivat alueelle jo päivää-kahta aikaisemmin. Kunhan välittömät petipaikat olivat löytyneet ja talvivarusteet saatu puettua päälle, alkoikin välittömästi vanhemman kurssin kadeteilla  seuraavien kahden viikon taisteluammuntojen suunnittelu ja valmistelu, kouluttajien vakaassa ohjauksessa. Kynät, tietokoneet, pakkaskumisaappaat ja lapiot ovat nyt muutaman päivän sauhunneet, kun valmisteluja ja suunnitelmia on tehty, tarkastettu ja suunniteltu myös uudelleen. Samalla on säädetty omaa kehoa ja toimintakyvyn ylläpitotoimia sopeutumaan talvisempiin olosuhteisiin kuin Santahaminan rannikkoilmastossa on mahdollista, vaikka kirjoitushetkellä näyttääkin siltä, että sääennuste tarjoaa ainakin harjoituksen ensimmäiselle puoliskolle verrattain hyvää ja sopivan pirteää talvisäätä ilman huippulukemiin painuvia pakkasia.
 
Maanpuolustuskorkeakoulun perinteinen vuoden aloittava ampuma- ja taisteluharjoitus on siis saatu mukavasti käyntiin. Kainuun metsät muodostavat kadeteille varmasti haasteellisen, mutta samalla laajan sekä mahdollistavan ympäristön oppia ja soveltaa osaamistaan. Vaikka pakkasta ei ihan 30 astetta olisikaan, on jo yli puoleen metriin kohoava lumimäärä sellainen tekijä, joka täytyy ottaa toiminnassa huomioon. Joukko ei heilahdakaan sen suon yli ihan kesäiseen malliin.  
 
Vanhempi kadettikurssi pääsee siis suunnittelemaan, kouluttamaan ja ennen kaikkea johtamaan taisteluammuntoja, jonka tuloksena – näin vakaasti luotamme – harjoituksen jälkeen kadeteille voidaan myöntää ryhmän taisteluammuntojen johtamisoikeudet. Nuorin kadettikurssi taas liittyy harjoitukseen ensimmäisen viikon loppupuolella ja aloittaa kokemusten hankkimisen perehtymällä talvitoimintaan sekä toimihenkilötehtäviin taisteluammunnoissa.
 
Harjoitusteemat on tiivistetty kombinaatioon kouluttajuus – toimintakyky – palvelusturvallisuus. Ne korostavat sotilaskouluttajalle ja -johtajalle niitä osa-alueita, joiden pitää olla varmistettu mahdollisimman hyvin kaikissa tilanteissa, jotta huolenpito joukosta sekä palvelustovereista itseään unohtamatta mahdollistuu. Vaativa, mutta mielekäs ja monipuolinen tekeminen muutaman piirun haastavammissa olosuhteissa tuottaa takuuvarmasti onnistumisen elämyksiä, uusia taitoja ja sitä kautta kokemusta jatkotehtäviin.
 
Maanpuolustuskorkeakoulu ei tee tätä yksin – kadettien oppimista harjoituksessa tukee vahva muiden toimijoiden panos Kainuun prikaatista, Maasotakoulusta, Kaartin jääkärirykmentistä, Pääesikunnasta, Merisotakoulusta, Jääkäriprikaatista, Uudenmaan prikaatista, Karjalan Lennostosta, Sotilaslääketieteen keskuksesta, Leijona Cateringista ja Kajaanin Sotilaskotiyhdistyksestä. Meitä on täällä siis ympäri Raaseporista Sodankylään, jokaisesta puolustushaarasta. Maanpuolustuskorkeakoulun puolesta esitänkin suuret kiitokset kaikille harjoituksen mahdollistaville organisaatioille ja henkilöille, unohtamatta tärkeimpiä eli teitä, jotka kotijoukoissa meitä tuette!
Yhteiset kokemukset kasvattavat – toivottavasti viihdytte blogin parissa!
Harjoituksen johtaja
Komentaja Henri Lavi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s