Päivä ammunnan johtajana

Heräsin raikkaaseen pakkasaamuun kello 6.15. Koitti se päivä, jolloin pääsin itse johtamaan kahden viikon odotuksen jälkeen taisteluammuntaa. Harjoituksen ensimmäinen viikko kului ammunnan suunnittelussa, ampumakäskyä kirjoittaessa ja rakentamisessa. Toisella viikolla osallistuin Maasotakoulun johtamaan taisteluharjoitukseen. Aamulla olikin sopivissa määrin jännitystä ilmassa, mutta fiilis oli kuitenkin itseluottavainen kahden viikon valmistautumisen jälkeen.
 
 
Aamulla pakkasimme yhdessä työryhmäni kanssa ajoneuvoihin kaiken tarvittavan materiaalin, ja sitä olikin runsaasti. Check-listat ovat hyvä tuki, jotta ammunnan johtajat muistavat ottaa kaiken tarvittavan materiaalin aamulla mukaan. Yhdessä toisen ammunnan johtajan, maalilaiteupseerin ja taisteluvälinepaikan johtajan kanssa lähdimme odottavaisin mielin Johtolaan aamupalalle.
Haimme nuoremmalta kurssilta olevat tulitoiminnan valvojat ajoneuvolla ja suuntasimme kohti Joronkylän ampumapaikkaa. Autossa kertasimme vielä läpi päivän aikataulun ja tarkensimme sitä tarvittavilta osin. Maalilaiteupseeri nouti kuljettajan kanssa ampuvan joukon, sekä taisteluvälinepaikan johtaja lähti hakemaan ampumatarvikkeita.
Ammunnan johtajien ja ammunnan toimihenkilöiden on hyvä olla ampumapaikalla aamulla hyvissä ajoin ennen ampuvan joukon saapumista. Tässä ajassa ehdimme vielä kertaamaan tärkeitä asioita ammuntaan ja koulutuksiin liittyen. Tämän ampumaharjoituksen aikana opin, että aikataulun suunnittelu, täsmällisyys ja ennakointi ovat ehdottoman tärkeitä asioita ammunnan johtajan oman psyykeen, sekä ampumapäivän jouhevuuden kannalta. Johdin itse ammunnan pimeällä, joten aikataulun yhteensovittaminen, kommunikointi ja tuki valoisan ammunnan johtajan kanssa toimivat avaintekijänä onnistuneen ampumapäivän toteuttamisessa.
Ampumapäivä, siihen liittyvä koulutus, harjoittelu ja itse kovapanosammunta muodostavat yhdessä koulutustapahtuman. Aloitimme aamupäivän ammuntaan valmistavalla koulutuksella, heti varopuhuttelun jälkeen. Tulitoiminnanvalvojat olivat saaneet valmistelupäivänä ohjeistuksen ja esimerkkisuorituksen koulutuksien pitämisestä ja ammunnan liikeradasta. Onnistunut koulutus ja ammunnan harjoittelu ovat selkäranka, mistä ammunnan kovapanosvaihe on hyvinkin riippuvainen. Joronkylän ampumapaikalla se korostui, sillä ammunta toteutettiin rakennetulla alueella, ryhmän hyökkäysammuntana. Rakennetun alueen taistelu sisältää osalle uusia elementtejä, joten sen kouluttamiseen ja harjoitteluun on varattava riittävästi aikaa.
Aamupäivän ammunnan johtaja oli tyytyväinen ampuvan joukon koulutustasoon ja aloitti ammunnan kokonaisharjoittelun. Ammunnan kokonaisharjoittelussa harjoiteltiin ammunnan liikeradat ryhmänjohtajan tekemän taistelusuunnitelman mukaisesti. Ryhmänjohtaja toimi ammunnan johtajan vaatimuksien mukaisesti. Ammunnan johtaja toimii joukkueenjohtajan roolissa meidän ammunnassamme.
Ammunnan kovapainosvaihe sujui ryhmänjohtajan taistelusuunnitelman sekä joukkueen johtajan vaatimuksien mukaisesti. Kovapanosvaiheen jälkeen ampuva joukko antoi palautetta omasta suorituksestaan ja ammunnan johtaja kokosi tulitoiminnan valvojien sekä omien havaintonsa perusteella palautteen ammunnasta. Ammunnan johtaja olikin kokonaisuutena hyvin tyytyväinen ampuvan joukon toimintaan mutta kehitettäviä osa-alueita tietenkin oli. Nämä kehityskohdat mielessä ampuvan joukko pääsi vielä harjaantumaan samassa ammunnassa pimeällä.
Aloitimme päivän hämärtyessä pimeäammuntoihin liittyvän materiaalin käyttökoulutuksen. Pimeän laskeuduttua harjoittelimme ja kertasimme valoisan ammunnan kehityskohtia, sekä toimintaa rakennetulla alueella pimeällä. Ammunnan kokonaisharjoittelussa ryhmä kertasi liikeradat, sekä valaisun järjestelyt ammuntaan liittyen.
Päivällisen jälkeen koitti hetki, kun pääsin itse johtamaan ensimmäistä kertaa ryhmän hyökkäysammunnan pimeällä. Ammunta sujui ryhmän johtajan suunnitelman mukaisesti sekä ennen kaikkea turvallisesti. Kovapanosvaiheen jälkeen ryhmä kertoi jälleen omat havaintonsa ammunnasta, sekä minä annoin havaintojen perusteella palautteen ampuvalle joukolle. Päivä oli pitkä ja ampuva joukko lähti kohti Keljonkankaan majoitusaluetta. Jäimme vielä toimihenkilöiden kanssa ampumapaikalle suorittamaan tarvittavat purkutoimenpiteet seuraavaa päivää varten.
Harjoituksen tähän mennessä kylmin päivä opetti varmasti niin 2. vuosikurssin kuin 1. vuosikurssinkin kadeteille toimintakyvystä ja sen ylläpidosta. Kylmänä päivänä ammunnan johtajan tulee ottaa erityishuomioon tauottaminen, nesteen ja ruuan nauttiminen niin ampuvan joukon, kuin toimihenkilöidenkin osalta. Vaatetuksen keventäminen tai lisääminen aktiivisuuden myötä, sekä lämmin taukoteltta ovat näillä pakkasilla välttämättömiä. Kiristyneen pakkasen myötä ammunnan johtajan tulee ottaa huomioon asioita kuten akkujen kestävyys, materiaalin jäätyminen ja ajoneuvojen käynnistyminen. Olosuhteiden muutoksiin tulee valmistautua jo etukäteen, vaikka kaikkea ei pystyisikään ennakoimaan. Nämä seikat huomioon ottaen ampumapäivä on yhtä antoisa, tai jopa antoisampi kuin leudommissa olosuhteissa.
 
Työryhmä Joronkylä, 104. kadettikurssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s