Opiskelu Maanpuolustuskorkeakoulussa

Maanpuolustuskorkeakoulussa opinnoissa yhdistyy monipuolisesti teoria ja käytäntö. Ensin asiat opetellaan teoriassa ja sitten niitä harjoitellaan käytännössä. Opinnoista noin puolet on teoriaa ja puolet käytännön harjoittelua, kumpaankaan ei siis pääse kyllästymään. 

Teoriaa opetellaan luennoilla, pienemmillä oppitunneilla ja ryhmä- ja mentorikeskusteluissa. Lisäksi luettavaa ja opiskeltavaa materiaalia on opintojakson aikana vaihteleva määrä opintojaksosta riippuen ja tenttiinkin tulee lukea ja kerrata. Lisäksi kirjallisia töitä liittyy jokaiseen opintojaksoon, joko yksilötyönä tai ryhmätyönä tai molempina. Akateemisten opintojen eteen riittää siis tekemistä ja tehtävälista ei pääse missään vaiheessa täysin tyhjenemään. Ennen opiskelujen alkua en osannut ajatella, että akateemisia opintoja on näin paljon. Auditorion penkkejä on tullut kulutettua oikein urakalla ja erilaisia kirjoja, ohjesääntöjä, diaesityksiä ja muuta sähköistä materiaalia on ollut luettavana jo tähän mennessä aikamoinen määrä. Lisäksi erilaisia tekstejä on tullut näpyteltyä koneella ja rustattu käsin. Paljon on siis ollut tekemistä, mutta kun aiheet ovat mielenkiintoisia ja monipuolisia, ei opiskelu tunnu ollenkaan pakkopullalta. Motivaatio oppia pysyy kyllä työmäärästä huolimatta korkealla.

Käytännön harjoittelua on ollut muiden opintojen lomassa jonkin verran. Esimerkiksi ammuntoja ja liikuntakoulutuksia olemme vetäneet toisillemme. Lisäksi harjoitukset tuovat oman lisänsä käytännön harjoitteluun. Syksyllä oli kaksi reilun viikon mittaista taisteluharjoitusta ja tammikuussa vietimme 15 päivää Vuosangassa ampumaharjoituksessa. Aiemmin opittua teoriaa pääsee harjoituksissa harjoittelemaan käytännössä. Lisäksi joka harjoituksesta on jäänyt käteen myös paljon uutta oppia. Käytännön harjoittelu on mukavaa vastapainoa teoriaopinnoille ja välttämättömyys ammattitaidon kehittymisen kannalta.

Mitä kadetit sitten opiskelevat? Monipuolisesti eri asioita. Opiskelemme mm. johtamista ja sotilaspedagogiikkaa. Näiden aineiden opiskelussa pääsemme tutustumaan myös sosiaalipsykologiaan, pedagogiikkaan ja psykologiaan. Sotataidon kolme oppiainetta ovat strategia, sotahistoria sekä operaatiotaito & taktiikka. Näissä opinoissa pääsemme tutustumaan opiskeltavien aineiden lisäksi mm. maailman turvallisuuspolitikkaan. Lisäksi opiskelemme sotatekniikkaa, tässä matematiikan ja fysiikan osaamisesta on hyötyä ja laskemiselta ei voi välttyä. Lisäksi kaikki kadetit opiskelevat kieliä, tavallisimmin ruotsia ja englantia. Näiden lisäksi olemme opiskelleet toimintakykyä, ensiaputaitoja, ampumista, tietojenkäsittelyä ja muutama opiskeluorientaation oppituntikin on ollut, paljon muutakin on tullut opittua. Kadettien elämään kuuluu olennaisesti myös liikunta ja siihen kannustetaan. Viikko-ohjelmat ovat tiukkoja, mutta liikuntaa pyritään sisällyttämään palvelusaikaan. Ajoittain liikuntaa onkin luentojen lomassa. 


Iltaisin vapaa-ajalla jokainen voi tehdä mitä mieli tekee, mutta käytännössä opiskelu ei kuitenkaan lopu koulupäivän päättyessä. Vapaa-ajalla on opiskeltava ja tehtävä paljon erilaisia tehtäviä ja liikkuakin pitäisi, näin ollen vapaa-aikaa alkaa olemaan melko rajoitetusti. Vapaa-ajalla opiskeleminen on tietenkin vapaaehtoista, mutta illalla kadetti näpyttelemässä tietokonetta on aivan tavallinen näky. Opintojen eteen täytyy siis tehdä töitä myös omalla ajalla, mutta mielenkiintoiset aiheet ja ammatillinen kasvu motivoivat opiskelemaan ja kyllä opiskelu on mukavaakin. Opiskeleminen syö vapaa-aikaa, mutta ei sitä jatkuvasti sentään tarvitse tehdä. Välillä on hyvä tuupata koulukirjat syrjän ja muistaa myös rentoutua ja tehdä jotain aivan muuta.
Kadetti Linda Vuorinen
105. Kadettikurssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s