Merivartiosto Q&A

Miten pääsee opiskelemaan merivartio-opintosuunnalle?
Ensin haetaan merivoimien koulutusohjelmaan laivasto-opintosuunnalle. Opintojen puolivälissä suoritetaan opintosuuntavalinnat, jolloin voi eriytyä merivartio-opintosuunnalle, tai jatkaa laivastossa. Valinnat suoritetaan koulumenestyksen perusteella, ensimmäisen vuoden opinnoissa tulee siis pärjätä siinä määrin, että pääsee vaikuttamaan opintosuuntavalintaan.

Millaisia opinnot ovat?
Merivartio-opintosuunnan opinnot ovat huomattavasti käytännönläheisempiä, mihin aiemmin kadettina oli tottunut. Merenkulkukoulutusta ei ole enää tässä vaiheessa niin paljon kuin laivasto-opintosuunnalla, ja harjoittelu tapahtuu merivartioasemilla sekä vartiolaivoilla, eli operatiivisessa työympäristössä. Osa opinnoista suoritetaan Raja- ja merivartiokoululla yhdessä rajavartiolinjan kanssa. Näiden opintojen tavoitteena on, että kadetit saavat työssä tarvittavat viranomaisen toimivaltuudet. Raja- ja merivartiokoululla opiskellaan muun muassa rikostorjuntaa, operatiivista kenttätoimintaa ja partiotaktiikkaa, fyysistä voimankäyttöä sekä rajojen valvontaa.
Miten eroaa laivastolinjasta?
Laivasto-opintosuunnalla opinnot keskittyvät enemmän merenkulkuun, merisotataktiikkaan sekä aluksen taistelujärjestelmien käyttöön. Merivartiolinjalla kadetteja koulutetaan työskentelemään Rajavartiolaitoksen operatiivisissa työtehtävissä, joihin kuuluvat muun muassa meripelastustehtävät, yleisen järjestyksen turvaaminen, rikoksien ennaltaehkäisy ja torjunta, rajatarkastukset sekä rajojen valvonta. Merenkulun opetus ei poikkea laivasto-opintosuunnasta.
Millaisia työtehtäviä merivartiosto tarjoaa?
Valmistumisen jälkeen työkenttä on todella laaja, ja tehtäviä löytyy miltei laidasta laitaan. Työpaikka voi olla esimerkiksi merivartioasemalla, vartiolaivalla, meripelastuskeskuksessa, satamassa, lentokentällä tai valmiusjoukkueessa. Työtehtävät niin ikään vaihtelevat, esimerkkejä eri merivartioston työtehtävistä ovat mm. perämies, sukeltaja, pintapelastaja, rikostutkija, vuoropäällikkö, johtokeskusoperaattori jne.
 
Onko erillisiä pääsyvaatimuksia?
Laivasto-opintosuunnalle hakeuduttaessa pääsyvaatimuksena on hyväksytty AMC-tarkastus, ja sen jälkeen merivartio-opintosuunnalle hakeutuvat käyvät vielä erillisissä, laajemmissa terveystarkastuksissa, jotka pitää läpäistä jotta voi eriytyä merivartio-opintosuunnalle.
Mitä haluaisitte kertoa hakijoille?
”Omassa laivaston ja merivartioston välisessä valinnassa vaakakupissa painoivat mm. organisaatioiden kulttuurien väliset erot, työajan ja vapaa-ajan suhde sekä työtehtävät.”
”Mikäli haluat monipuoliseen, haastavaan ja jatkuvasti kehittyvään työympäristöön, suosittelen harkitsemaan merivartio-opintosuuntaa.”
Fyysinen kunto pitää olla kondiksessa. Kuten ylempänä mainittu, merivartiostojen tehtäviin kuuluu meripelastus ja ensihoito- sekä sairaankuljetustehtävät. On tärkeää, että löytyy uintitaito, kyky kantaa raskaita asioita ja juostakin jonkin verran. Merikadettikurssin aikana suoritetaan muun muassa pintapelastajakurssi, joka tulee läpäistä.”
”Jos monipuolinen ja haastava ammatti sekä merellinen työympäristö kiinnostaa, niin merivartiosto on oikea paikka.”
”Merivartio-opintosuunta sopii sellaisille henkilöille, jotka haluavat operatiivisiin tehtäviin ja ovat valmiina toimimaan hyvinkin erilaisissa työtehtävissä työuran aikana. Rajavartiolaitoksen organisaatiokulttuuri sekä pienen organisaation loistava ilmapiiri ovat myös asioita, mitkä ohjasivat omaa uravalintaa.”
Koosteen tuottivat kadetit Kiikeri & Nuolioja
 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s