Maavoimien koulutusohjelma

Opintosuuntahaussa on valittavana useita eri vaihtoehtoja MPKK:lla. Varusmiespalvelus ei määritä mihin voi hakea. Yhtenä vaihtoehtona on maavoimien koulutusohjelma sekä maavoimataustaa omaaville, että muista puolustushaaroista tuleville. Maavoimien koulutusohjelma on koulutusohjelmista suurin. Koulutuksesta ensimmäiset 1 ½ vuotta suoritetaan Santahaminassa ja seuraava puoli vuotta Lappeenrannassa Maasotakoululla. Loput opinnoista suoritetaan aselajikouluilla ympäri Suomea ja viimeiseksi kuukaudeksi kokoonnutaan jälleen takaisin Santahaminaan. Kaksi ensimmäistä vuotta maavoimien kadetit opiskelevat siis yhdessä ja kaikille taataan samanlainen pohjakoulutus ja osaaminen, jonka päälle rakennetaan aselajiosaaminen. Tällä viikolla ilmavoimien ja laivaston ensimmäisen vuoden kadetit lähtevät Ilma- ja Merisotakoululle, mutta maavoimien kadetit jatkavat opintojaan Santahaminassa. 

Opinnot alkavat siis yhteisillä opinnoilla. Opintosuuntavalinnat tehdään ennen toisen vuoden joulua, mutta opinnot aselajikouluilla alkavat vasta kolmantena vuonna. Aselajivalinnat tehdään halukkuuden mukaan ja valintajärjestyksen määrittää opintomenestys, eli parhaat pisteet saanut saa valita ensimmäisenä ja viimeinen ottaa sen mikä jäljelle jää. Varusmiespalveluksen aikainen aselaji ei määritä kadettikoulussa tehtäviä aselajivalintoja eli aselajin vaihtaminen on siis mahdollista. Aiemmasta koulutuksesta ei saa lisäpisteitä aselajivalintoja tehtäessä. 

 • Maavoimien koulutusohjelmassa valittavat aselajivaihtoehdot ovat:
 • Kranaatinheitinopintosuunta. Jalkaväkikoululla Lappeenrannassa.
 • Jääkäri- ja panssarintorjuntaopintosuunta. Jalkaväkikoululla Lappeenrannassa.
 • Panssariopintosuunta. Panssarikoululla Parolannummella. 
 • Tiedusteluopintosuunta. Jalkaväkikoulussa Lappeenrannassa.
 • Pioneeriopintosuunta. Pioneerikoulussa Lappeenrannassa sekä aselajien osaamiskeskuksissa Kainuun prikaatissa, Karjalan prikaatissa ja Porin prikaatissa.
 • Elektronisen sodankäynninopintosuunta. Elektronisen sodankäynnin keskuksessa Riihimäellä. 
 • Kenttätykistöopintosuunta. Tykistökoululla Niinisalossa. 
 • Ilmatorjuntaopintosuunta. Ilmasotakoululla Tikkakoskella. 
 • Maavoimien johtamisjärjestelmäopintosuunta. Viestikoululla Riihimäellä. 
 • Logistiikkaopintosuunta. Logistiikkakoululla Riihimäellä. 
 • Rajavartio-opintosuunta. Raja- ja merivartiokoululla.

Maavoimien koulutusohjelmasta valmistuvat kandidaatit toimivat rauhan aikana perusyksikön kouluttajina ja maisterit rauhan aikana perusyksiköiden päällikköinä ja varapäällikköinä. Useimmat aloittavat uransa tavalla tai toisella toimimalla varusmiesten kanssa, ura alkaa siis kouluttajana ja jatkuu nousujohteisena tehtävästä toiseen. Poikkeuksiakin on ja yksikään ura ei ole samanlainen. Maavoimien koulutusohjelmasta valmistuvilla on mahdollisuus oman halukkuuden mukaan hakeutua myös kansainvälisiin tehtäviin. 

Kadetti Linda Vuorinen
105. Kadettikurssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s