Perinnepäivä ja siihen valmistautuminen

Tajusin hiljattain, että minulla on nyt jo kaksi vuotta ”sotakokemusta” takana. Olen siis ollut varusmiespalveluksessa, sopimussotilaana ja kadettina yhteensä kohta pari vuotta. Tuona aikana olen ehtinyt kokea paljon, mutta yksiä mieleenpainuvimpia asioita ovat olleet perinteet. Varusmiehenä perinteet eivät välttämättä ole niin näkyviä, mutta työelämässä ja kadettina ne ovat olleet merkittävämpiä kuin olisin ajatellutkaan. Itselleni ne ovat opettaneet muun muassa nippelitietoa ja organisaation historiaa. Ennen kaikkea ne ovat liittäneet osaksi yhteisöä. Kadettikoulun juuret ulottuvat aina vuoteen 1779, jolloin upseerikoulutuksen katsotaan alkaneen Suomessa. Perinteitä löytyy siis pitkältä ajanjaksolta.

Perinteet eivät ole ehkä ensimmäinen asia, jota sotilaan alku odottaa tullessaan Kadettikouluun. Kadettikoulun perinnepäivä ja Sarkajuhla ovat kuitenkin perinteisiä tapahtumia, jotka koulun ulkopuolinenkin saattaa tunnistaa. Kadettikoulun perinnepäivä on 20.3, jolloin vuonna 1779 upseerikoulutus alkoi Suomessa. Perinnepäivän yhteydessä juhlitaan yleensä Sarkajuhlaa, jossa kadetit juhlivat Kadettilupauksen vannomista ja kadettikuntaan pääsyä.

Meidän kurssilla sekä Sarkajuhlaa, että perinnepäivää vietettiin perjantaina 15.3, jolloin koko päivä oli kirjaimellisesti täynnä perinteitä. Päivään sisältyi muun muassa kadettilupauksen vannominen, maakunta-aamiainen, koulun oma perinnepäivän paraati ja tietysti Sarkajuhla. Kadettilupauksessa kadetit sitoutuvat upseerin arvomaailmaan ja sen myötä liittyvät kadettikuntaan. Maakunta-aamiaisella nimensä mukaisesti syödään aamiaista maakunnittain ja lauletaan oma maakuntalaulu. Paraati järjestetään Maanpuolustuskorkeakoulun kampusalueella ja siihen osallistuvat meidän kurssimme sekä myös vanhempi vuosikurssi. Itsenäisyyspäivän paraatin ja Kadettikoulun satavuotisparaatin ollessa jo takanapäin, perinnepäivän paraati sujui mallikkaasti.  Sarkajuhla sijoittuu iltaan ja siihen kuuluu illallinen, ohjelmanumeroita, ilotulitus ja tanssiaiset.  Kadetti saa tuoda juhlaan avecin, johon voi tehdä vaikutuksen kevättä pitkin tanssitunneilla hiotulla tanssitaidoilla.

Perinteet vaativat välillä työtä. Kadettilupaus, Ateenalaisten laulu ja maakuntalaulut ovat asioita, jotka on opeteltava ulkoa. Sarkajuhlakaan ei järjestänyt itse itseään ja sekin vaati suuren määrän työtä. Muiden opintojen keskellä perinteisiin liittyvä työmäärä saattaa ajoittain turhauttaa, mutta ainakin perinnepäivän osalta työ lopulta palkittiin. Omasta mielestäni koko päivä oli nimittäin ikimuistoinen kokemus, joka ei tule unohtumaan koskaan.

Kadetti Marco Raisvuo
Maavoimien koulutusohjelma
105. Kadettikurssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s