Vanhuskadetin normipäivä

0630 

”Hyvää huomenta Hämeenmaa.” Aluksen sisäisistä kuulutusjärjestelmistä kajahtava aamuherätys keskeyttää romanttisen koiranuneni, jossa olin viittä vaille kihlautumassa Jennifer Lawrencen kanssa. 
0632
Hetken tilanneanalyysin jälkeen kampean itseni sängystä ja monotan alapuolellani nukkuvan porilaisen punkan rautaista kulmaa herätykseksi. 
0638
Manöveeraan itseni vuosien fyysisen harjoittelun tuottamalla kehonhallinnalla ylös heiluvan laivan portaita. Ujuttaudun seiniä nuolemalla peseytymistiloihin.
0640
Tuijotan hetken epäuskoisena omaa peilikuvaani. Edeltävässä huoltosatamassa tehdyt laivan huoltotyöt sekä täydennykset paahtavassa auringossa tarjosivat runsaat määrät väriä normaalisti skandinaavisen vaaleaan kehooni. Ruiskutan aimo annoksen rasvaa käsiini ja levitän sen uljaaseen kaljuuni samalla kun muistutan itseäni siitä, että myös punainen on väri ja tämän päivän puna on huomisen bruna.
0700
Aamiainen. Toivottelen jonossa huomenet aluksen henkilökunnalle lapatessani kaakaojauheella höystettyjä muroja lautaselleni. Irvistän mielessäni laskeskellessani kaikkia tämän annoksen tarjoamia makronutrientteja sekä puuttuvia proteiinigrammoja. 
0720
Siirryn toteuttamaan aluksen huoltoaluepalvelusta, joka muualla sivistyneessä maailmassa tunnetaan siivouspalveluksena. 
0730
Putsaan, puunaan, jynssään ja kiillotan aluksen vahtikerroksesta alaspäin johtavaa portaikkoa. Pyyhkiessäni pölyjä ilmastointiräppänän kääntöpuolelta mielessäni kummittelee laivamestarin uhkaus antaa vasenta niin paljon, että alan kerjäämään oikeaa, jos vahtikerroksen portaikko ei pysy siistinä.  
0748 
Huoltoaluepalvelus on valmis. Heitän rätin ja desinfiointiaineen pois ja syöksyen eteenpäin siirryn takaisin skanssiini ottamaan reilu puoli tuntia ansaittua lepoa.
0755
”Aamun tilannekatsaus osastonjohtokeskuksessa kymmenen minuutin kuluttua”. Vedän syvään henkeä punkan pohjalla ja hetken itsensä kokoamisen jälkeen laskeudun lattialle mattinykäsmaisella telemarkilla.
0810
Aamun tilannekatsauksessa. Diaesityksessä vilisee kuvat polttoainetilanteesta ja tulevasta säästä. Kommentit itäisellä Atlantilla vaikuttavasta syvenevästä matalapaineen keskuksesta tuo mieleen flashbackejä yhdeksänmetrisestä aallokosta, jolla peloteltiin ensimmäisellä merimatkalla. Todellisuudessa keli oli pääosin maltillista keinumista, mikä ei kuitenkaan estänyt kaltaistani merikarhua turvautumasta matkapahoinvointilääkkeisiin.
0830
Aamun käskynjako. Aluksen ensimmäinen upseeri – tuo päällikön tahtotilan vankkumaton toteuttaja ja päivittäistoiminnan isä, joka myös förstinä tunnetaan – kertoo aluksen henkilöstölle viikko-ohjelman mukaisen toiminnan. Vanhemman merikadettikurssin omalla vahdilla on tiedossa opetusta aluksen sensoreista ja liikuntaa normaalin vahtipalveluksen lisäksi.
0845
Siirrymme luokkaan kuuntelemaan järjestelmätekniikan ilosanomaa.
0930
Järjestelmäinsinööri selittää innostuneesti aluksen lukuisista järjestelmistä. Puhetta siivittää lyhenneviidakko, jossa toistuvat termit kuten GSS, SIU, MIU ja MDLP. Opiskelijat tekevä kuumeisesti muistiinpanoja koettaen yhdistää komponentin, järjestelmän, osajärjestelmän ja järjestelmien järjestelmän.
1030
Oppitunti päättyy ja siirrymme majoitusskanssiin odottamaan päivän tärkeintä palvelusta, eli lounasta.
1045
Keskustelemme sivistyneesti alapunkassa majoittuvan porilaisen kanssa kotikaupunkiemme eroista ja siitä, miksi Rauman kuuluisi olla Suomen pääkaupunki ja miten Suomen kiekkomaajoukkueen menestys kisoissa oli enemmän tai vähemmän Lukon ansiota.
1100
Vahtineljänneksen lounas. Laivan kokit ovat taas loihtineet pöydän antimiksi onnistuneen yhdistelmän lihaa ja pastaa.
1145 
Siirrymme ohjaamoon vastaanottamaan aluksen ohjailuvuoron. Oma tehtäväni on toimia ohjailijana, eli kansantajuisesti ajaa tätä laivaa.
1148
Edeltävä ohjailija selittää kuljettavan suunnan, käytettävän konekombinaation ja muita merenkulkuun vaikuttavia tekijöitä, jotta olemme samalla sivulla asioista.
1150
Vastaanotan ohjailijan tehtävät ja alan kiivaasti observoida merimaastoa. Vilkaisen ohessa elektronista merikarttaa. Kaksitoista tuntia seuraavaan käännökseen. ”Jaaha”.
1337
Ohjaamon ikkunan ohi lentää suula. Ornitologikadetti kutsutaan sillalle kirjaamaan tämä havainto muistiin, jotta aluksen tilannetietoisuus ei kärsi.
1410
Merenkulullisten toimien ja havaintojen ohessa keskustelen vahtiupseerin kanssa tämän kesäsuunnitelmista. Samaan aikaan noin kaksi metriä meidän takanamme
vahtiupseeriharjoittelijana toimiva kadetti laskee kynä sauhuten seuraavaan vahtiin vaikuttavia vuorovesiä ja virtauksia.
1500
Aluksen keulan ohittaa purjevene, joka lukuisista suunnanmuutoksista päätellen yritti parhaansa jäädäkseen miinalaivan alle.
1545
Seuraava vahti saapuu vaihtamaan tehtäviä kanssamme. Selitän samaan tapaan vallitsevan tilanteen, kunnes lähden taputtamaan itseäni selkään onnistuneesta vahdista.
1600
Valmistaudumme liikuntakoulutukseen. Aluksen liikuntakoulutuskaksikko on räätälöinyt useita crossfit-vaikutteisia harjoitusohjelmia kadeteille, jotka sisältävät usein muun muassa burpeeita, burpeen kaltaisia liikkeitä sekä burpeeista johdannaisia liikkeitä. Kaltaiseni gepardin ketteryydellä ja lähes 110 kilon elopainolla varustetut taistelijat ovat siis täysin kotonaan niissä.
1615
Liikuntakoulutus alkaa. Pyramidiharjoitteluun perustuvassa kuntopiirissä tehdään muun muassa noin 98 burpeen kaltaista liikettä.
1645
Liikuntakoulutuksen kuntopiiri loppuu. Kukaan ei tarvinnut lisähappea: liikuntakoulutus oli menestys.
1650
Henkilökohtainen huolto ennen päivällistä.
1720
Päivällinen. Jo perinteeksi muodostunut hernekeitto pannukakkuineen.
1800
Viimeinkin punkassa. Ummistan silmäni, jotta saisin viimeinkin hetken lepoa ennen yöllistä vahtipalvelusta.
1802
Aluksen hälytysjärjestelmistä kuuluu mies meressä-hälytys. Miehitän tehtäväni edellyttämän toimipaikan reservissä ja seuraan pelastusharjoitusta peräkannelta käsin. Pintapelastaja ansaitsee päivän palkkansa tuomalla veteen heitetyn mannekiinin turvallisesti sivuporttien läheisyyteen.
1830
Harjoitus päättyy
1840
Myönnän itselleni, että ei ole enää edes järkeä yrittää levätä. Siirryn luokkaan laskemaan sijoittajalaskuja tähdistä, joita Poseidon eli Merisotakoulun merenkulun pääopettaja on meitä velvoittanut toteuttamaan kurssin läpäisemiseksi.
1940
Sijoittaja Zubelenegenubista on laskettu. Vilkaisen kelloani. Aika siirtyä seuraavaan vahtipalvelukseen aluksen taistelukeskuksessa.
2130
[LUOTTAMUKSELLINEN // ST III]
bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb.
2345
Vahdinvaihto. Iltatoimien jälkeen aikaa yhtäjaksoiselle levolle jää noin kuusi tuntia.
0000
Nukahdan hymyssä suin odottaen millaisia seikkailuja seuraava päivä Hämeenmaalla tuo tullessaan.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s