Koulutuspurjehduksen jälkeen

Koulutuspurjehdus 2019 on saatettu kunnialla päätökseen ja aluksen henkilöstö vapautettu seuraaviin tehtäviin. Näin vanhuskadetin näkökulmasta olo on vähintäänkin helpottunut ja kuuden viikon aikana kertynyt henkinen ja fyysinen kuormitus alkaa jo unohtumaan. Ainakin itselleni koulutuspurjehdus tulee jäämään mieleen yhtenä elämäni parhaista harjoituksista.

Kuten muidenkin sotilaallisten harjoitusten, on koulutuspurjehduksen tarkoituksena haastaa koulutettavia ylittämään itsensä ja oppimaan uutta vaativissa olosuhteissa. Käytännössä tämä tarkoitti koulutuspurjehduksella kolmannen vuosikurssin kadeteille suurta määrää suunnittelu- ja laatimistyötä sekä uusien tietojen ja taitojen opettelua. Pelkkä raaka työ ei kuitenkaan riittänyt, vaan kaikki suunnitelmat, käskyt ja tilannekatsaukset tuli aina esitellä aluksella olevien vanhempien upseerien muodostamalle asiantuntijajoukolle ja päivittää sen jälkeen saatua palautetta ja oppia hyödyntäen.

Koulutuspurjehdus antoi siis vanhuskadeteille kokonaisvaltaista osaamista niistä taidoista, jotka ovat upseerin ammatille ominaisia. Koulutuspurjehdus voidaankin mielestäni nähdä eräänlaisena analogiana meriupseerin ammatille. Työtä on paljon, oppiminen on jatkuvaa, olosuhteet voivat olla haastavat, asiat tapahtuvat usein aikapaineen alla ja stressaavissa olosuhteissa. Kaiken kruunaa sotilaille tyypillinen tapa esitellä töidensä tuloksia niille, joilla on kokemusta ja hiharaitoja enemmän, ja jotka tietavät asiasta enemmän kuin esittelijä.

Koen, että koulutuspurjehduksen suurin vahvuus on ehdottomasti siinä, että se antaa hyödyllisiä valmiuksia upseerin ammatillisiin työtehtäviin ja yleensä johtamiseen ammattina. Erilaiset käytännön taidot ovat arvokasta oppia, mutta ovat monesti sovellettavissa vain suppeaan toiminta- ja työympäristöön. Kymmenien haastavien esiintymistilanteiden antama kokemus esiintymistaidosta, sekä ammuntojen suunnittelun ja johtamisen antama osaaminen organisoinnista ja ajanhallinnasta, ovat sovellettavissa yleispätevästi lähes mihin tahansa työyhteisöön.
Koulutuspurjehdus myös muistuttaa läheisten ja perheen merkityksestä. Kuuden viikon merillä olon jälkeen ymmärrämme ehkä taas paremmin perheemme ja läheistemme antaman tuen tärkeyttä ja osaamme arvostaa ja vaalia sitä. Koulutuspurjehdus on myös osaltaan oppimistapahtuma tulevien upseerien läheisille. Meriupseerin ammattiin sekä rajavartiolaitoksessa, että puolustusvoimissa kuuluu olennaisena osana pitkätkin jaksot merillä. Koulutuspurjehdus siis osaltaan valmistaa läheisiämme tähän tulevan ammattimme ominaisuuteen.

Muistan kuinka aloittaessamme opinnot maanpuolustuskorkeakoulussa vuonna 2016 pohdimme kurssitoverien kesken miten hienoa olisi kun jonain kauniina päivänä viimeinen koulutuspurjehdus olisi ohi ja valmistuminen odottaisi. Nyt olen saavuttanut tuon hetken. Olo on kaksijakoinen. Toisaalta tuntuu kuin opintoni olisivat kestäneet viikon. Vastahan olimme ensimmäisen vuoden väyläajoilla Fabian Wrede –luokan koulutusaluksilla. Toisaalta tuntuu, että Santahaminan luentosaleissa istumisesta ensimmäisen vuoden alussa on ikuisuus. Kaiken kaikkiaan opiskelu maanpuolustuskorkeakoulussa on antanut minulle paljon, ja nyt koulutuspurjehdus kruunaa tämän hienon opintokokonaisuuden. Viimeisen koulutuspurjehduksen päättyminen on hieno hetki josta pitää nauttia unohtamatta kuitenkaan sitä tosiasiaa, että horisontissa siintää jo runsas määrä uusia haasteita ja mahdollisuuksia.

-Kad Hakkarainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s