Romeo yksi-yksi-kahdeksan, Vuosanka – harjoituksen varoupseerien kuulumisia

Ampumaharjoituksen varoupseeri vastaa ampumaharjoituksen varojärjestelyistä ja johtaa ammuntojen varotoimintojen koordinoinnin, eli huolehtii siitä, että ammunnat voidaan toteuttaa turvallisesti ja että mahdolliset riskitekijät on minimoitu ja yllättäviinkin tapahtumiin on varauduttu. Käytännössä varoupseerin tehtävät harjoituksessa muodostuvat erilaisten ilmoitusten ja lupien antamisesta ja vastaanottamisesta.

Varoupseerin aamu alkaa kadettien ampumatyöryhmien ilmoittautuessa varoverkkoon. Aamun aikana ampumakentältä satelee varotoimistoon ilmoituksia puomien asettamisesta ja tarkastamisesta, maalialueille menosta ja sieltä poistumisesta, liikenteestä vartiopaikkojen kautta ampumapaikoille ja niin edelleen. Ilmoitusten vastaanottamisen ohessa varoupseeri pyytää ilmatilan hallintayksiköltä lupaa aloittaa ammunnat ampuma-alueella, jotta aloittamisluvat voidaan antaa ammunnanjohtajille ajallaan.

”Kuusi valmis, voinko aloittaa ammunnan kovapanosvaiheen?”
kuuluu ammunnanjohtajan repliikki varoverkossa. Ennen aloitusluvan tarkastamista varoupseeri tekee omat tarkastuksensa: onko viereisten ampumapaikkojen väki poistunut aloittavan ammunnan vaara-alueelta, ovatko alueen eristykset kunnossa ja niin edelleen. Varoupseeri pitää tarkkaa kirjaa eri aikoihin aloittavien ammuntojen tilanteista ja ohjaa tilanteen mukaisesti ampumatyöryhmiä ja muita alueella liikkuvia niin, ettei kukaan vahingossakaan päädy vaarallisille alueille tai viivytä muiden toimintaa.

Ampumaharjoitusten varojärjestelyitä koeponnistetaan harjoituksen aikana esimerkiksi pelastuspalveluharjoituksilla, joilla testataan hälytysketjujen toimivuutta, lääkintä- ja pelastusyksiköiden valmiutta sekä yksittäisten ampumatyöryhmien ensiaputaitoja. Tieto pelastuspalveluharjoituksista pidetään pienen piirin sisällä, jotta harjoitustilanteet tulevat yllätyksenä mahdollisimman monelle ja siten palvelevat todenmukaisemmin järjestelmän testaamista. Harjoittelun aikana varoupseeri koordinoi ammunnanjohtajia, vartiopaikkoja ja pelastustoiminnan yksiköitä, jotta apu saadaan viiveettä tarvitsijoille.

Koska harjoitus on koulutustapahtuma, on varoupseerilla myös oma osansa tulevien ammunnanjohtajien koulutuksesta: päivittäisissä varo- ja koulutuspuhutteluissa varoupseeri antaa palautetta työryhmille muun muassa varoverkon radioliikenteestä, ammunnanjohtajilta vaadittujen kirjallisten ilmoitusten laadusta ja niin edelleen. Puhutteluilla varmistetaan päivän havaintojen leviäminen opiksi ja ojennukseksi mahdollisimman monelle ammunnanjohtajalle ja -valvojalle.

Illalla pimeäammuntojen päätyttyä varoupseeri ilmoittaa päivän ammuntojen päättymisen ilmatilan hallinnalle sekä valvoo ampumatyöryhmien poistumisen ampumapaikoilta ja aikanaan varoverkosta. Illalla kirjataan vielä ylös päivän aikana kulutetut ampumatarvikkeet ympäristövaikutusten seurantaa varten, arkistoidaan päivän ammunnoista palautuneet kuittauslistat ja valmistellaan seuraavana päivänä tarvittavat lomakkeet ja tiedostot. Pikkuhiljaa varoupseerikin pääsee huoltamaan ja lepäämään, mutta seuraava ampumapäivä odottaa jo kulman takana. ”Pyydän lupaa aloittaa ammunnat varausnumerolla kuusi, romeo yksi-yksi-kahdeksan Vuosanka, yläraja 2500 metriä…”

One thought on “Romeo yksi-yksi-kahdeksan, Vuosanka – harjoituksen varoupseerien kuulumisia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s