Kohti valmistumista ja työelämää: Merivoimat, merivartio-opintosuunta

Olen kadetti Santeri Hiljander ja opiskelen kolmannella vuosikurssilla merivartio- opintosuunnalla. Opiskelua Maanpuolustuskorkeakoulussa on takana siis noin kaksi ja puoli vuotta. Kurssimme valmistuu elokuussa 2020 ja tuolloin meidät nimitetään nuoremman upseerin virkaan. Rajavartiolaitoksen palvelukseen valmistuvat luutnantit nimitetään vakituiseen virkaan valmistumisen jälkeen.

Suoritin varusmiespalvelukseni Rannikkoprikaatissa Upinniemessä vuonna 2016. Koulutushaarani palveluksessa oli sotilaspoliisi ja reserviupseerikurssin suoritin Haminassa. Varusmiespalveluksen loppupuolella ajattelin hakeutua sopimussotilaaksi, koska työ vaikutti mielenkiintoiselta ja työilmapiiri kannustavalta.

Palveluksen jälkeen työt sopimussotilaana alkoivat samassa perusyksikössä, mistä olin muutamaa viikkoa aikaisemmin päässyt reserviin. Vastaanotto työpaikalla oli positiivinen ja vastuuta koulutuksien järjestämisestä sekä varusmiesjoukkueen johtamisesta alkoi kertyä ensimmäisestä viikosta lähtien. Sopimussotilaana työskenteleminen toi hyvää kokemusta Puolustusvoimissa työskentelystä, sillä varusmiehenä näkemys Puolustusvoimista työnantajana oli vielä hyvin suppea. Ajatus hakeutua opiskelemaan Maanpuolustuskorkeakouluun alkoi kiinnostamaan, kun pääsi keskustelemaan nuorien ja hieman kokeneempien upseereiden kanssa uramahdollisuuksista. Jättäessäni hakemusta opintopolkuun minulle oli selkeää, että hakeutuisin Merivoimien koulutusohjelmaan ja laivasto-opintosuunnalle. Laivasto-opintosuunnalle hakeutuvalla ei tarvitse olla aikaisempaa taustaa Merivoimista tai laivapalveluksesta. Itselläkään ei jälkimmäisestä ollut aikaisempaa kokemusta rannikkojoukkotaustaisena.

Vuonna 2017 tulin valikoiduksi opiskelemaan laivasto-opintosuunnalle ja koulu alkoi syyskuussa. Noin kuusi kuukautta koulun alkamisesta kaikkien puolustushaarojen ensimmäisen vuosikurssin kadetit opiskelevat Maanpuolustuskorkeakoululla, Helsingissä. Tuona aikana kurssi hioutuu todella hyvin yhteen ja uusia elinikäisiä ystävyyssuhteita syntyy varmasti. Tämän jälkeen puolustushaaroilla alkavat eriytyvät opinnot ja merikadettikurssi siirtyy Merisotakoululle Suomenlinnaan jatkamaan opintojaan. Opintomenestyksellä on suuri merkitys uravalinnan kannalta, sillä aselajivalinnat suoritetaan keskiarvon perusteella. Laivasto-opintosuunnan opiskelijoilla on mahdollisuus valita toisen vuosikurssin puolessavälissä merivartio-opintosuunta tai laivasto-opintosuunta. Oma valintani oli merivartio-opinsuunta. Päätökseeni vaikutti Rajavartiolaitoksen laaja tehtäväkenttä ja monipuoliset uramahdollisuudet. Viimeisenä opiskeluvuonna valitsimme vielä hallintoyksiköt ja merivartio-opintosuunan osalta vaihtoehtoinamme oli Länsi-Suomen merivartiosto tai Suomenlahden merivartiosto.
Opinnot ovat vuosikurssimme osalta siinä pisteessä että, kandidaatin tutkielmat on palautettu, väyläajoharjoittelut, vartiolaivaharjoittelut sekä toimivaltuuskoulutukset ovat takanapäin. Rajavartiolaitoksen opinnoista mieleenpainuvimpia ovat olleet vartiolaivaharjoittelut, joissa olemme päässet tutustumaan yksikön toimintaan sekä osallistumaan muun muassa kansainväliseen harjoitukseen Ruotsin rannikkovartioston kanssa.

Horisontissa siintää jo tuleva koulutuspurjehdus. Kolmannen vuosikurssin osalta koulutuspurjehdus mittaa merikadettien tasoa koko koulutuksen aikana opiskelluista asioista. Koulutuspurjehduksella kolmannen vuosikurssin kadeteilta vaadittava osaaminen on siis on varsin laaja. Hyvä yhteishenki ja tiimityöskentely korostuvat koulutuspurjehduksella olosuhteiden ollessa haastavat ja opetuskokonaisuuden tiivis.

Koulutuspurjehduksen päätyttyä on vuosikurssimme osalta opinnot loppusuoralla. Kesäloman jälkeen merivartio-opintosuunnalla on edessä parin viikon työharjoittelu tulevassa työyksikössä. Kyseisessä harjoittelussa on loistava tilaisuus tutustua tulevaan työyksikköön sekä työkavereihin. Merivartio-opintosuunnalta valmistuvan ensimmäisiin työtehtäviin voi kuulua esimerkiksi vartioupseerin tehtävä merivartioasemalla tai perämiehen tehtävä vartiolaivalla. Vaikka koulun aikana on opittu paljon uutta sekä kartutettu osaamista, on työelämässä opittavaa vielä paljon. Odotankin tulevalta työelämältä haasteellisia työtehtäviä, joissa pääsen laajentamaan ammattitaitoani.

Aurinkoisin terveisin
Kadetti Santeri Hiljander
IG: @kadettihiljander
Twitter: @kadettisanteri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s