Uratarinat: FINCENTin kurssinjohtaja, kapteeni Anna Puolakka

Kapteeni Puolakka (vas.) YK:n FMOC-kurssilla (Female Military Officers’ Course) Nairobissa 2019 

Työtehtävät Puolustusvoimissa vaihtelevat laajasti, ja opiskellessaan Maanpuolustuskorkeakoululla kapteeni Anna Puolakka ei osannut kuvitellakaan, mitä edessä olevalla upseerin uralla olisi lopulta tarjota. Puolakka valmistui sotatieteiden maisteriksi vuonna 2008 ja vasta valmistumisen jälkeen hän oikeastaan ymmärsi, miten monipuolisia tehtäviä Puolustusvoimat tarjoaa ja miten paljon uran suuntaan voi vaikuttaa oman kiinnostuksen mukaisesti.

– Varusmiespalveluksessa ja vielä kadettikoulussakin muodostunut kuva Puolustusvoimista työnantajana on hyvin suppea ja virkaan valmistuessakin ajatukset liittyivät toki suurimmaksi osaksi siihen ensimmäiseen tehtävään joukkueen kouluttajana, Puolakka muistelee.

Puolakka viimeistä päivää kadettina ennen marssia Presidentinlinnan ylentämistilaisuuteen keväällä 2008

Kadettikurssilta valmistumisensa jälkeen Puolakka on palvellut Porin Prikaatissa, Pioneerirykmentissä, Maasotakoulussa ja nyt viimeiset viisi vuotta Maanpuolustuskorkeakoulussa.
Perusyksiköissä hän ehti palvelemaan kahdessa eri pioneerikomppaniassa ja suojelukomppaniassa, monissa eri tehtävissä kouluttajasta varapäällikköön. Perusyksikön tehtävien lisäksi hän palveli Pioneerirykmentissä joukkoyksikön esikunnassa toimistopäällikkönä ja Pioneerikoululla kadettikurssin johtajana.

– Maanpuolustuskorkeakoulussa aloitin opettajana Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksella, jonka jälkeen toimin reilun vuoden valintaupseerina Opintoasiainosastolla. Vuoden 2019 syyskuusta saakka olen ollut kurssinjohtajana Puolustusvoimien kansainvälisessä keskuksessa, Puolakka kertoo.

Puolakka kadettien ampumaharjoituksessa Vuosangassa 2018 – hetki putkiraivaimen räjäytyksen jälkeen

Koska kaikissa tehtävissä on ollut jotain ikimuistoista, Puolakka ei osaa sanoa yhtä ikimuistoisinta tehtävää uraltaan. Mielekkäimpiä tehtäviä ovat olleet kadettikurssin johtajan tehtävä Pioneerikoulussa ja myös opettajan tehtävä Maanpuolustuskorkeakoulussa.

– Nykyinen tehtäväni Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen kurssinjohtajana pääsee varmasti myös tälle listalle, Puolakka jatkaa.

Puolakka YK:n FMOC-kurssilla Nairobissa 2019 – kurssille osallistui 42 naisupseeria 36:sta eri maasta

Työtehtävien monipuolisuus ja vaihtelevuus sekä työkaverit ovat Puolakan mukaan parasta hänen työssään, mutta usein muuttuvaan tilanteeseen sopeutuminen vaatii kuitenkin paljon myös läheisiltä.

– Uusi tehtävä tuo mukanaan aina uudenlaiset haasteet ja myöhemmin rutiinit. Niiden yhdistäminen lapsiperhe-elämään, jossa toinen vanhemmista työskentelee ulkomailla, on välillä haastavaa.

Myös Puolakkaa kiinnostaa tällä hetkellä erityisen paljon ulkomaantehtävät sekä tehtävät kansainvälisessä ympäristössä.

– Harjoitukset, virkamatkat ja muut epäsäännöllisyydet aiheuttavat toki omat lisähaasteensa, mutta toisaalta juuri vaihtelevuus ja monipuolisuus ovat asioita joiden takia myös pidän työstäni, hän kertoo.

Tuore jääkäri Puolakka valatilaisuudessa 2001 

Puolakalla on takanaan jo pitkä ja monipuolinen ura Puolustusvoimissa, mikä on opettanut paljon.  Jos hän voisi antaa neuvon nuorelle itselleen, hän kannustaisi luottamaan itseensä ja kykyihinsä paremmin. Turhat ennakkoluulot ”sotilaan roolista” hän toivoisi jättäneensä pois aiemmin.

– Kannustaisin itseäni oleman rohkeammin oma itseni sekä luottamaan itseeni ja omaan osaamiseeni enemmän. Työssä tai varusmiespalveluksessakaan ei ole mitään tarvetta vetää tietynlaista ympäristöön sopivaksi ajateltua sotilaan roolia, Puolakka muistuttaa.

3 thoughts on “Uratarinat: FINCENTin kurssinjohtaja, kapteeni Anna Puolakka

  1. Nimetön sanoo:

    Kertoo näkemyksen puutteesta ja pahasta katiskaan uimisesta, jos Anna on jollekulle ollut ”yksi parhaista kouluttajista”.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s