Uratarinat: Yleisen sotataidon sotilasprofessori, everstiluutnantti Marko Palokangas

Sotilasprofessori, everstiluutnantti Marko Palokangas

Everstiluutnantti Marko Palokangas on palvellut 26-vuotisen uransa aikana kaikkiaan 20:ssä eri tehtävässä. Hänen palvelustehtäviinsä on vuosien aikana kuulunut noin kahdeksan vuotta joukko-osastopalvelusta varusmieskoulutuksen parissa, noin seitsemän vuotta sotakouluissa opiskelua ja noin 10 vuotta erilaisia muita asijantuntijatehtäviä. Hän on lisäksi palvellut noin vuoden kriisinhallinnassa ja kansainvälisessä toiminnassa.

– Urani on painottunut tykistöaselajin sekä tutkimuksen ja opetuksen tehtäviin, joista ovat muodostuneet myös palvelukseni keskeisimmät urapolut, Palokangas kertoo.

Palokangas palvelee nyt Maanpuolustuskorkeakoulussa yleisen sotataidon sotilasprofessorin tehtävässä.

Valmistuttuaan nelivuotiselta kadettikurssilta vuonna 1998 Palokangas siirtyi johtamistehtäviin Karjalan prikaatiin, missä hän palveli vuoteen 2003 asti. Tänä aikana hän palveli myös rauhanaikaisen perusyksikön päällikkönä. Palokangas kuvaakin tätä kuusivuotista ajanjaksoa uransa kasvattavimpana johtajakokemuksena.

Sotahistorian opettajana Kuhmon ja Suomussalmen taistelukenttäkierroksella vuonna 2006. Kuva: Marko Palokangas

Vuonna 2003 Palokangas siirtyi opettajaksi Maanpuolustuskorkeakoululle, missä hän palveli vuosina 2003–2008, 2009–2010, 2013 ja 2016. Tämä askel maavoimien valmiusryhmästä opettajan tehtäviin oli Palokankaalle kuin “askel uuteen maailmaan”. Vaikka tehtävä olikin täysin erilainen, hän kertoo näiden vuosien olleen kuitenkin erittäin opettavaisia.

– Sotakoulun ympäristö on antanut hyvän mahdollisuuden verkottua, oppia sekä toimia osana aktiivista työyhteisöä ja asiantuntijaorganisaatiota, Palokangas toteaa.

Palokangas on myös osallistunut useita kertoja puolustusvoimien kansainväliseen toimintaan. Hän on opiskellut länsimaista sotataitoa ja sen historiaa Yhdysvaltojen maavoimien sotilasakatemiassa (USMA, West Point) vuonna 2005 ja tutkinut itämaista sotataitoa Japanissa vuosina 2006-2007. Näiden matkojen aikana Palokangas kertoo keränneensä lukuisia vertauskohtia suomalaiselle sotilaskulttuurille.

Kapteeni Marko Palokangas opiskelijana Yhdysvaltojen maavoimien sotilasakatemiassa, West Pointissa vuonna 2005. Kuva: Marko Palokangas

Palokangas suoritti esiupseerikurssin vuosina 2008-2009 ja yleisesikuntaupseerinkurssin vuosina 2010-2011. Upseerikurssien jälkeen hän palveli Maasotakoulun maataistelukeskuksessa tutkijaesiupseerina vuosina 2011–2012. Vuonna 2013 hän palveli määräaikaisena tutkijaesiupseerina viimeistellen väitöstutkimustan Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Jätettyään väitöstutkimuksen esitarkastukseen Palokangas siirtyi palvelukseen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen doktriiniosastolle erikoistutkijaksi vuosiksi 2014–2015. Hän väitteli sotatieteiden tohtoriksi 23.5.2014. Kesällä 2016 Palokangas sai Maanpuolustuskorkeakoulusta operaatiotaidon ja taktiikan dosentuurin. Tämän jälkeen hän siirtyi Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen tutkimusryhmän johtajan eli asiantuntijaorganisaation esimiestehtävään.

Maanpuolustuskorkeakoulun toisen tohtoripromootion primustohtori vastaamassa primuskysymykseen Säätytalolla vuonna 2018.

Vuosina 2017-2018 Palokangas toimi tykistörykmentin komentajan tehtävässä Kainuun prikaatissa. Hän kuvaa tätä tehtävää uransa ikimuistoisimmaksi, haastavimmaksi ja ehdottomasti mielekkäimmäksi.

– Tähänastiset johtajuuskokemukseni ovat siten olleet yhtäältä hyvin erilaisia, mutta toisaalta myös monipuolisia ja erilaisiin toimintaympäristöön sijoittuvia, Palokangas kertoo.

– Jos pitää nimetä yksi mieluisa tehtävä tulevaisuuteen, niin kyllä se on maavoimien jonkin joukko-osaston komentajan tehtävä. Mieluisinta olisi tietysti palata joko Karjalan prikaatiin tai Kainuun prikaatiin, joista minulla on vain hyviä muistoja ja laajat alueelliset yhteistoimintaverkostot, hän jatkaa.

Kadetti Marko Palokangas neljännellä vuosikurssilla keväällä 1998.

Palokangas painottaa luottamuksen tärkeyttä itseä ja muita kohtaan upseerin uralla.

– Luottamuksen rakentaminen on upseerin uralla se tärkein ohje, jonka voi jokaiselle upseerinalulle antaa. Luota ympärilläsi oleviin ihmisiin, ja osoita oma luottamuksesi heihin käytännön toimenpitein. Silloin sinuunkin luotetaan, ja se jos jokin helpottaa johtamista sekä haastavista tilanteista selviytymistä, Palokangas neuvoo.

Palkitsevimpana puolena upseerin urasta Palokangas mainitsee yhteistyön lukuisien erilaisten ihmisten kanssa.

– Ihmisten erilaisuus on Puolustusvoimien suuri rikkaus, joka myös on opettanut upseerina minulle ihmistuntemusta. Myös erilaiset kokemukset niin Suomesta kuin maailmalta ovat avartaneet näkemyksiäni ja kasvattaneet minua ihmisenä ja upseerina. Näistä uran päivistä en vaihtaisi yhtään kokonaista pois, hän sanoo.

One thought on “Uratarinat: Yleisen sotataidon sotilasprofessori, everstiluutnantti Marko Palokangas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s