Talvinen Kainuu kutsuu jälleen

Nyt on jälleen se aika vuodesta, kun kadettien oppimisympäristö siirtyy kolmeksi viikoksi Kainuun talvisiin maisemiin. Alkamassa on Maanpuolustuskorkeakoulun perinteinen kadettien ampuma- ja taisteluharjoitus Vuosangan harjoitus- ja ampuma-alueella Kuhmossa. Harjoitusorganisaatio koostuu kahdesta kadettikurssista, varusmiehistä ja palkatusta henkilöstöstä.

Harjoituksen ensimmäiset päivät sujuvat vanhimman kadettikurssin osalta taisteluammuntojen suunnittelun ja valmistelun merkeissä, joista he ovat saaneet jo hieman esimakua viime kesäkuussa Syndalenissa. Seuraavilla viikoilla kadetit pääsevät itse johtamaan suunnittelemansa taisteluammunnat. Onnistuneiden johtamissuoritusten (näyttö) jälkeen kadetille voidaan myöntää ryhmän taisteluammuntojen johtamisoikeudet.

Nuorempi kadettikurssi saapuu harjoitukseen hieman myöhemmin, kun perehtyminen Raatteen tien taisteluihin on tehty. Ensimmäisenä haasteena kurssilla on odotettu tai ehkä pelätty hiihto- ja talvikoulutus. Seuraavilla viikoilla jatketaan harjaantumista taisteluammuntojen toimihenkilötehtävissä ja ampuvana joukkona sekä toimintaa talviolosuhteissa taisteluharjoituksessa.

Tämän harjoituksen kolme läpileikkaavaa teema ovat: palvelusturvallisuus, kouluttajuus ja toimintakyky. Näiden teemojen ymmärrys, ennakointi ja hallinta ovat kaikkien sotilasjohtajien ja -kouluttajien perusvaatimuksia.

Kolmen viikon jaksolle kadeteille on määritelty useita erilaisia osaamistavoitteita. Vahvan sisäisen motivaation lisäksi kadettien osaamistavoitteiden saavuttamista tukevat ammattitaitoiset opettajat sekä muu huolto- ja tukiorganisaation henkilöstö. 

Maanpuolustuskorkeakoulun perinteinen vuoden aloittava ampuma- ja taisteluharjoitus on saatu turvallisesti käyntiin. Viime vuonna tähän samaan aikaan tärkein varuste oli sadetakki, nyt ennuste lupaa loppuviikolle kolmosella alkavia lukemia.

Yhteiset kokemukset kasvattavat ja opettavat, koronakohortista huolimatta

Harjoituksen johtaja
Everstiluutnantti Pekka Halonen

Kuva: Vuosangan harjoituksen pimeäammunnoista, 2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s