Kylmä, kylmempi, kylmin, TST3-harjoitus

Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen järjestämät sotilaalliset harjoitukset nuorimmalle kadettikurssille alkoivat ensimmäisenä palvelusviikonloppuna ryhmäytymisharjoituksen merkeissä ja jatkuivat syksyn mittaa taisteluharjoitusten 1 ja 2 parissa. Taisteluharjoitusten saaga saa asianmukaisen päätöksen Vuosangassa, jossa nuorin kurssi osallistuu taisteluammuntojen lisäksi taisteluharjoitus 3:een

Toimintakyvyn ylläpitämisen merkitys korostuu talvisessa taisteluharjoituksessa. Jos et kykene ylläpitämään omaa toimintakykyäsi tai huolehtimaan alaistesi toimintakyvystä, et pysty enää johtamaan eikä sinulla ole toimintakykyisiä johdettavia. Tähän päälle pitää olla substanssiosaamista toteutettavan tehtävän suorittamiseen, jotta tekemäsi päätökset tukevat parhaiten tehtävän toteuttamista. Lisäksi tarvitset taistelutaidollista ymmärrystä, miten tehtäväsi toteutus palvelee parhaiten tehtävän antajaa. Eikä sovi unohtaa sotatekniikan tarjoamaa välineistöä ja ymmärrystä, miten niitä voi hyödyntää tehtävän suorittamisessa. Tähän olosuhteiden ja uuden tehtävätyypin suorittamisen yhtälöön Vuosangan harjoitusalueen tarjoama oppimisympäristö on erinomainen.

Miten saavutetaan tilanne, jossa uusissa olosuhteissa ja uuden tehtävän äärellä kadetti lannistumatta soveltaa osaamaansa? Ensin luodaan perusteita: laitetaan sanomalehteä saappaaseen ja harjoitellaan hiihtämistä tasamaalla. Kohta viritelläänkin jo rinkan lantiovyötä ja lasketaan alamäkeä ahkion kanssa. Kun perusteet selviytymisestä talviolosuhteista suksien kanssa on ensimmäisenä kahtena talvikoulutuspäivänä opittu, koittaa joukkue kerrallaan taisteluharjoitus. Siellä opetetaan perusteet tiedustelutoimintaan, jota harjoituksen loppuosassa kadetti pääsee soveltamaan ylläkuvatusti. TST3-harjoituksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole kouluttaa kadeteista tiedusteluryhmiä. Tarkoitus on tarjota erinomaiset olosuhteet ja kehys, jonka avulla opiskelijat ymmärtävät sotilaspedagogiikan, johtamisen ja sotatekniikan käytännön ilmentymiä sekä sen, miten ne nivoutuvat yhteen. Toki tämän luonteinen harjoitus tarjoaa varmasti osalle opiskelijoista ainutkertaisia elämyksiä sekä nipullisen uusia kokemuksia.

Mitä tämä sitten vaatii harjoituksen henkilöstöltä? Pelkästään rinkula karttaan ja tehtävä kadeteille ei riitä. Ensin täytyy tiedustella maasto ja tarkastaa sen soveltuvuus haluttuihin opetustapahtumiin sekä selvittää mahdolliset vaaranpaikat maastosta, jotta turhilta palvelusturvallisuuden haasteilta vältytään. Lisäksi täytyy rakentaa esimerkkejä tilapäismajoitteista, tulostaa karttoja ja ohjevihkoja. Harjoituksen valmistelut alkoivat jo hyvissä ajoin kesän jälkeen tukipyyntöjen laatimisella, jotta harjoitukseen saatiin tarvittava materiaali sekä henkilöstö. Viime vuotisen TST3-harjoituksen havaintojen sekä palautteiden perusteella, tällä kertaa toteutettavaa harjoitusta kehitettiin mm. lisäämällä yksi talvikoulutuspäivä harjoituksen läpivientiin.

Kadeteilta harjoitus edellyttää tahtoa eläytyä tilanteeseen ja tehdä oikeita suoritteita väsyneenäkin. Sinäkin kylmänä yön hetkenä, kun mieli tekee etsiä se paikka, jossa aita on matalin tai sitä ei ole ollenkaan. Yksi tärkeä oppimiskohde onkin yksilön tekojen vaikutus koko ryhmän suoriutumiseen. Yksi yksilön välinpitämätön viiden minuutin suoritus voi saattaa koko ryhmän tuntien ongelmiin. Myös palvelustoverin tukeminen ja oman aiemmalla sotilasuralla kertyneen osaamisen jakaminen ja hyödyntäminen ovat avainasemassa onnistuneen harjoituskokemuksen luomisessa. Toki harjoitus tarjoaa kaiken edellä mainitun osalta erinomaisen mahdollisuuden jatkaa koko syksyn jatkunutta kotiryhmien ryhmäytymistä ja kadettikurssin kurssihengen luomista. Ryhmäytymisen ja kurssihengen luominen vaativat joskus yksilön ja ryhmän siirtymisen mukavuusalueelta epämukavuusalueelle.

Harjoituksen henkilöstö toivoo, että kadetit saavat harjoituksesta irti kaiken sen, minkä me pyrimme tarjoamaan vieraan tehtävän parissa uudessa toimintaympäristössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s