Upseerisukupolvia yhdistävä kokemus

Upseerien koulutukseen on vuosikymmenien ajan kuulunut vähinään yksi pitkäkestoinen talviharjoitus kaikkien puolustushaarojen kadeteille. Harjoituksissa on ainakin toivon mukaan päästy opettelemaan toimintaa runsaslumisessa maastossa paukkupakkasten vallitessa. Tänä vuonna toiveet riittävistä pakkasasteista ja kunnon talvesta on jo toteutunut: tänään lämpötila on ollut -34 c ja luntakin on maastossa sen verran, että metsässä liikkuu mieluummin suksin kuin jalan. Harjoitusten sisällöt ja alueet ovat vuosien saatossa vaihdelleet, mutta viimeiset noin 20 vuotta harjoitus on järjestetty Vuosangan harjoitusalueella melko pysyvin tavoittein ja järjestelyin. Kadettikurssin aikana koetun talviharjoituksen voidaankin nähdä olevan yksi merkittävä upseerisukupolvia yhdistävä kokemus. Eittämättä kokemus on ollut osalle toisia miellyttävämpi, mutta yhteisiä puheenaiheita toinen toistaan kovemmista olosuhteista ja koettelemuksista on ollut helppo löytää.

Harjoituksen oppimistavoitteet molempien kadettikurssien opiskelijoille ovat mittavat. Kaikkea harjoituksen tuottamaa oppia ei voida edes ilmaista virallisina oppimistavoitteina. Pitkäkestoinen harjoitus, jossa toimitaan liki vuorokauden ympäri osana joukkoa ajoittain rankoissakin olosuhteissa, tarjoaa kaikille mahdollisuuden oppia niin itsestään ja kuin kurssikavereistakin uusia asioita. Fyysinen ja henkinen rasitus sekä tiivis yhteismajoitus saa usein ihmisen näyttämään todellisen luontonsa, mikä on omiaan lujittamaan kurssihenkeä ja luottamusta niin itseensä kuin kurssiveljiin ja -siskoihinkin.

Näinä vaikeina aikoina pandemian keskellä upseerikoulutuksen keskeisimpien osaamistavoitteiden turvaaminen on tärkeää. Sen myötä varmistutaan siitä, että puolustusvoimat ja rajavartiolaitos saavat ajallaan osaavaa upseeristoa palvelukseensa. Nyt käynnissä oleva harjoitus on yksi kadettikurssilla annettavan opetuksen tärkeimmistä kulmakivistä. Osaamistavoitteiden saavuttaminen muunlaisilla, kenties kevyemmillä opetuksen järjestelyillä olisi käytännössä lähes mahdotonta. Harjoitukseen valmistauduttaessa ja harjoituksen aikana koronaviruksen aiheuttamiin terveysriskeihin on suhtauduttu vakavasti. Niin henkilökuntaa kuin kadettejakin kehotettiin vähentämään harjoitusta edeltäneillä viikoilla sosiaalisten kontaktien määrää. Harjoitusjoukkoon liittyminen on edellyttänyt, että jokainen osallistuja on tuntenut itsensä täysin terveeksi. Kynnys koronavirustestin tekemiseen ennen harjoitusta ja sen aikana on ollut matala. Sairaaksi itsensä tuntevat kyetään välittömästi eristämään joukosta yksinomaan tätä tarkoitusta varten varattuihin majoitustiloihin. Eläminen yhteismajoituksissa ja sotilaallisten harjoitusten luonne edellyttää meiltä kaikilta vastuullista toimintaa koronavirustartuntojen ennaltaehkäisemiseksi. Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä. Pian onneksi ollaankin jo siinä vaiheessa, että harjoitusjoukko on ollut niin kauan yhdessä, ettei koronavirusta pitäisi joukossa päästä edes esiintymään.

Ken on kerran palellut Vuosangassa, hän kaipaa Vuosangan talveen takaisin.

106. kadettikurssin johtaja

Majuri Antti Waltari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s