Ampumapaikan valmistelua ja kerrospukeutumista

Kirjoitettu keskiviikkona 13. tammikuuta 2021

Harjoituksen kolmas päivä Vuosangassa. Aikaisemmista päivistä viisastuneena kävin tänään laittamassa auton lämmitykseen puolisen tuntia ennen lähtöä. Tänään se tuli totta tosiaan tarpeeseen. Pakkanen oli kiristynyt jo kahdenkymmenen paremmalle puolelle. Huomenna pitäisi olla vieläkin enemmän. Aikaisempina päivinä auto on lähtenyt vaivattomasti käyntiin, mutta tänään dieselauto tarvitsi lämmityksestä huolimatta hieman tavallista enemmän yrittämistä.

Aamukankeudesta huolimatta päivä lähti samaan tapaan käyntiin aamupalan syötyämme. Jaoimme ampumapaikkamme työryhmän rakennusosastoon ja toimisto-osastoon, niin kuin aikaisempinakin päivinä. Ampumakäsky oli varsin hyvällä mallilla, mutta itse ampumapaikalla riitti vielä tekemistä. Itsekin pääsin tänään vaihteeksi maastoon aikaisemmista toimistohommista poiketen. Alkuviikko oli mennyt omalta osaltani käskyä kirjoittaessa. Siistiä sisähommaa niin kuin sanotaan, mutta kyllä välillä on mukava päästä ulos puuhastelemaan. Siinä, jos jossain näkee oman käden jäljen.

Aamupalan jälkeen muistin taas kuitenkin varsin nopeasti ulkona touhutessani, että miksi autolla oli omia vaikeuksia liikkeellelähdössä. Olen kuullut sanottavan, että jos osaa ja kykenee sotimaan talvella, niin silloin siihen kykenee missä vain. Siitä en tiedä, mutta tänään taas joutui muistelemaan kerrospukeutumisen merkitystä. Ulos lähtiessä pitää muistaa laittaa useampi kerros, että tarkenee. Yksi talvitakki ei riitä etenkään kylmemmillä keleillä, vaan alla on oltava useampi eristävä kerros ja sen alla mielellään kosteutta siirtävä kerros. Näistä kohdista puhutaan varsin useinkin kerrospukeutumiseen liittyen. Tänään kuitenkin hommia paiskiessani huomasin, että vaikka kuinka pihalla olisi kylmä, niin paikallaan ollessa ja liikkuessa tarvitsee silti eri varustuksen. Kun lähtee liikkeelle, niin pitäisi muistaa keventää kerros tai vähintään avata takkia ja raottaa kypärämyssyä. Harmikseni kuitenkin huomasin, että vaikka kuinka vuoraisi kehonsa kengillä, sukilla, paidoilla, takeilla, lakeilla ja kypärämyssyillä, niin kulmakarvat, ripset ja silmät on haastavat suojata. Jäätä tarttuu silmien ympäristöön, kaulukseen ja kaikkialle mihin hengitysilma yltääkään.

Aamupäivän touhuamisen jälkeen olikin lounas. Lounaalta työnkuva taas hieman muuttui, kun lähdettiin pienellä porukalla hakemaan erinäköisiä varusteita. Teltta, viestivälineitä, voimakone, ahkio, valonvahvistimia, laseretäisyysmittari, valopistooleita ja paljon muuta. Mieluisaa olisikin, että kaikki saataisiin kerralla kasaan. Kaikenlaisia varusteita sitä oltiin haettu jo, mutta tuskinpa tässäkään oli vielä kaikki. Vähintäänkin kaikenlaista kulutustarviketta kuluu ammunnoissa. Iltapäivä kuluikin siinä, kun haettiin ja toimitettiin kalustoa sekä laskettiin kulutuksia. Monenlaista tarviketta sitä kyllä tarvitseekin koko päivän mittaiseen taisteluammuntaan. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen taisteluammunta, jota suunnitellaan ja toteutetaan. Viimeisin ja ensimmäinen kerta oli kesällä. Kyllähän silloinkin tarvittiin kaikenlaista kilkettä. Nyt ampuvana joukkona on kuitenkin kolminkertainen osasto, joka ei ole omalta kurssilta vaan nuoremmalta. Ja kyllä se talvikin kai tuo tässä omat haasteensa.

Pientä hiomista ja parantelua riittää kuitenkin vielä huomisellekin. Perjantaina ammunta koeponnistetaan ensimmäistä kertaa työryhmällä. Osa toimii toimihenkilöinä ja osa on ampuvana osastona. Silloin päästään vielä parantelemaan ammuntaa niin, että se on parhaimmillaan sunnuntaina nuorimmalle kurssille koettavissa.

Huomenna pakkasen pitäisi vielä hieman kiristyä. Ennusteet lupaavat huomissa aamulle peräti 33°C pakkasta. Aamulla voisi laittaa auton tuntia aikaisemmin lämpiämään.

Ampumatyöryhmä 4 / Kypärä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s