Taisteluammuntojen johtamisesta

2. vuosikurssin kadettien tärkein tavoite Maanpuolustuskorkeakoulun ampuma- ja taisteluharjoituksessa Vuosangassa on saavuttaa osaaminen ja oikeudet ryhmän taisteluammuntojen johtamiseen. Varsinainen harppaus kohti tuota tavoitetta otettiin tänään perjantaina, kun alkuviikon aikana laadittuja suunnitelmia sekä ampumapaikalla tehtyjä valmisteluja päästiin testaamaan ensimmäistä kertaa tässä harjoituksessa kovapanosvaiheessa. Päivän ammunnoissa ammunnan johtajina, eri toimihenkilötehtävissä sekä ampuvana joukkona toimivat 2. vuosikurssin kadetit samasta ammunnasta vastuussa olevista kadeteista. Kuluneen vuorokauden aikana on työryhmille toivottavasti selvinnyt, kuinka paljon valmisteluja, kouluttamista, valvontaa, johtamista, vastuuta, tulta ja liikettä sisältyy yhteen ampumapäivään.

Tästä ns. työryhmäammunnasta saatujen havaintojen perusteella on vielä mahdollista kehittää ammunnan toimeenpanoa ja järjestelyjä ennen kuin 1. vuosikurssin kadetit aloittavat sunnuntaina omat tehtävänsä taisteluammunnoissa, joita johtavat vanhemmat kadetit. Heidän on ymmärrettävä, että taisteluammunta on kokonaisuutena huomattavasti enemmän kuin kovapanosvaiheen aloittamisen ja päättämisen välillä tapahtuva toiminta. Viimeistään siinä vaiheessa ammunnan tulee koulutustapahtumana täyttää tiukat vaatimukset monipuolisesta ja vaativasta sekä taisteluteknisesti esimerkillisestä toteutuksesta. Havaitut epäkohdat ja ongelmat on oltava korjattuna ennen kuin urakka ammuntojen johtamisessa voi todella alkaa. Ensi viikolla ei ole aikaa ihmettelyyn ja perusasioiden kertaamiseen, toiminnan tehokkuus ja palvelusturvallisuus eivät voi olla ristiriidassa. Haasteita ei saa muodostua sen vuoksi, että jotain asiaa ei ole edes osattu ajatella.

Taisteluammuntojen suunnittelu- ja valmisteluvaiheen jälkeen harjoituksen rytmi kiihtyy huomattavasti, kun sunnuntaista alkaen ammuntoja toteutetaan päivittäin kahdeksalla eri ampumapaikalla valoisalla sekä pimeällä. Lisäksi niille kadeteille, jotka eivät ole vuorollaan vastuussa ammunnoista, on luvassa jatkuvaa toimintaa taisteluharjoituksissa Vuosangan harjoitusalueen talvisen raikkaissa maisemissa. Toimintaympäristö luo loistavat puitteet opiskelulle. Edellytykset oppimistavoitteiden saavuttamiseen ovat erinomaiset. Kokemukset ja muistot tulevista viikoista säilyvät varmasti pitkään, ehkä värittyvätkin vuosien kuluessa. Näissä olosuhteissa kasvavat parhaiten aikanaan tehtävänsä tinkimättä täyttävät nuoret upseerit.

Ammuntojen pääkouluttaja

Majuri Jouni Kaunismäki

Kadettikoulu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s