Kenraali Talvi saapui Vuosankaan

106. kadettikurssin ampumaharjoitus Vuosangassa vuonna 2020 jäi varmasti monien mieleen haastavien keliolosuhteiden johdosta. Vuodenajasta huolimatta haastetta ei luonut kireä pakkanen, vaan päinvastoin sen puute. Kokonaisuudessaan taisi harjoituksen aikana olla enemmän plusasteisia päiviä, kuin miinusasteisia. Tämän johdosta hiihtäminen nuoskahangilla toi omat haasteensa, kuin myös yöpakkasen jäädyttämät liukkaat tiet. Vuoden 2020 Vuosangan harjoituksessa pakkastakin sai kestää, mutta se ei koskaan laskenut ”normaaleihin” tammikuun lukemiin täälläpäin Suomea, eli suurin piirtein -20-30 celsiusasteen lukemiin.

Vuonna 2021 saapuessamme Vuosankaan tammikuun alussa näytti mittari määränpäässä -25 celsiusastetta. Harjoituksen alkuvaiheessa mittari kerkesi laskemaan reilusti alle -30 celsiusasteen ja Ilmatieteenlaitoksen tarjoaman säätiedotuksen mukaan yhdistettynä tuuleen pakkanen puri kuin -40 celsiusastetta.

Tällaisia keliolosuhteita olisi väärin kutsua ääriolosuhteiksi, sillä tämänhetkinen vallitseva säätilanne on osa suomalaisen sotilaan toimintaympäristöä, jossa toimintakyvyn ylläpito on ehdottoman tärkeää. Sotilaan toimintakyvyn ylläpitoon on luotu erinomaiset Puolustusvoimien tarjoamien varusteiden osalta, jotka yhdistettynä sotilaan talvikoulutukseen luovat erinomaiset puitteet suoriutua Suomen talvessa.

Ilmastonmuutoksen etenemisen johdosta on uhkana talvien leutoneminen, joka korostuu etenkin maapallon pohjoisilla alueilla. Pitkällä aikavälillä Suomessa vähälumiset ja jopa lumettomat talvet voivat muuttua uudeksi normaaliksi etenkin maamme eteläisissä osissa. Tulevaisuuden talviosaamisen kannalta onkin tärkeää, että kadetteja, tulevaisuuden osaajia Puolustusvoimissa, harjoitutetaan toimimaan sellaisissa olosuhteissa joita myös maamme pohjoiset osat tarjoavat todennäköisesti vielä tulevaisuudessakin.

Historia on osoittanut, että armeijan kyky toimia talviolosuhteissa voi ratkaista sodan kulun. Tämä vertaus voi vaikuttaa kliseeltä, jos sen yhdistää Grande Armeén tai Wehrmachtin kompurointiin Kenraali Talven edessä. Tietenkin talviolosuhteet olivat vain yksi osatekijä kokonaisuudessa, mutta se osapuoli, joka paremmin on varautunut toimimaan siinä voi itselleen luoda ratkaisevan etulyöntiaseman vastustajaansa nähden.

Myös maailman kiinnostus maapallon pohjoisia osia kohtaan on kasvanut ilmastonmuutoksen edetessä ja suurvallat Kiinaa myöten ovat julistaneet alueen olevan tärkeä osa niiden geostrategisia intressejä. Ja missä eri tahoilla on geostrategisia intressejä, on siellä todennäköisesti myös sotilaallista liikehdintää. Ja arktiset alueet huomioiden on tämä sotilaallinen liikehdintä kyseisellä alueella kasvavassa suunnassa.
Mikäli arktisen alueen merkityksen korostuminen maailman poliittisella kentällä jatkaa kasvamistaan on tärkeää, että Puolustusvoimien suorituskyky kyseisessä toimintaympäristössä pysyy riittävällä tasolla. Tämän suorituskyvyn on myös oltava jatkuvan kehityksen kohde, sekä nykyisten, että tulevien kaaderisukupolvien toimesta.

Kadetti Aarni Tiainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s