Korvaamatonta oppia vaativissa olosuhteissa

Syyskuun 2020 alussa Santahaminaan saapui nuorin kadettikurssi. Päivä oli normaali syyskesän päivä, jolloin lehdet olivat vielä vihreät ja merivesi uitavan lämmintä. Palvelukseen astui tuolloin 183 kadettia, joiden taustat olivat varsin kirjavat. Hamassa kaukaisuudessa kuitenkin siinsi Vuosangan harjoitus. Tuosta hetkestä alkoi työntäyteinen ajanjakso, jonka aikana kadetteja valmisteltiin kaikin tavoin tulevaan. Taistelutekninen osaaminen, ampumataito sekä varotekniset tiedot ja taidot piti saada vastaamaan Vuosangan taistelu- ja ampumaharjoituksen asettamaa korkeaa vaatimustasoa. Nyt, viisi kuukautta myöhemmin, on aika tarkastella mitä on syksyllä saatu aikaan. On koulutuksen tilipäivä. Kolmen viikon tilipäivä.

Nuorimmalla kadettikurssilla on harjoitusta viikko takanaan. Sää on vaihdellut -34 ja -5 asteen välillä auringon paisteesta lumisateeseen. Samankaltaisella holkkumalla ovat vaihdelleet kadettien tehtävät tulitoiminnan valvojasta sinkoampujaan. Vuosanka on tarjonnut sitä parastaan. Käytännössä nuorimman kurssin tehtävänä on ampua, toimia ammunnan toimihenkilönä tai osallistua taisteluharjoitukseen joukkueensa mukana. Kaikki ovat tärkeitä tehtäviä, jotka saumattomasti tukevat toisiaan. Näiden viikkojen muistot jäävät lämmittämään kadettien mieliä läpi kurssin ja kenties jopa koko elämän. Nostettakoon esille vaikkapa Alfa-joukkueen eilinen taisteluharjoituksen päätös, jossa joukkueen taistelijat hiihtivät avantoon oppiakseen pelastautumaan heikoista jäistä. Jos tämänkaltaiset kokemukset eivät jää mieliin tai kasvata kurssin henkeä, niin millaiset sitten?

Vaikka sodan kuva on muuttunut viime sodista paljon, nykyajan Raatteen taistelua ei kuitenkaan voiteta tietokoneen ruutua tuijottamalla. Me tarvitsemme sitä samaa taitoa, tahtoa ja asennetta, jolla taistelut voitettiin ennenkin. Meidän täytyy edelleen osata hiihtää, ampua ja selviytyä vaikka pakkanen kuinka paukkuisi. Tästä syystä olemme nyt Vuosangan kylmän taivaan alla. Teemme työtä aamuvarhaisesta yömyöhään, koska onni suosii vain valmistautuneita.

107. kadetti- ja 90. merikadettikurssin johtaja
Majuri Aki Kukkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s