Taisteluammunta koulutustapahtumana

Monella asiaan perehtymättömällä saattaa olla sellainen käsitys, että taisteluammunta koostuu vain kovapanosvaiheesta. Sitä edeltää kuitenkin mittava valmistava koulutus, jonka suunnitteluun on käytetty paljon aikaa ja vaivaa.

Päivä alkaa partioittain asekäsittelykoulutuksella, jossa varmistutaan siitä, että taistelijat hallitsevat ammunnassa käytettävien aseiden käytön. Esimerkiksi PKM-konekivääri tai raskas kertasinko eivät ole välttämättä kovinkaan tuttuja välineitä monelle kadetille. Kuitenkin heidän tulisi päivän ammunnoissa hallita niiden turvallinen ja tehokas käyttö. Tämä vaatii kouluttajilta paljon, sillä aikaa on vain rajallisesti. Lisäksi he ovat samaa kurssia kuin ampuvana joukkona toimiva ryhmä. Vertaisten kouluttaminen ja johtaminen ovat aina haastavia tehtäviä, sillä auktoriteetti on saavutettava tinkimättömällä ammattitaidolla ja oikeanlaisella koulutusotteella.

Kadeteilta on osattava vaatia paljon, sillä kaikilla heistä on takanaan vähintään puolentoista vuoden sotilasura. Samanaikaisesti ryhmänjohtajana toimiva kadetti käy ammunnan johtajan kanssa maastotiedustelussa, jotta hän osaa harjoituttaa ryhmällensä ammunnan liikeradat ja käskeä taistelusuunnitelmansa. Ammunnan harjoittelun jälkeen on vuorossa ampumapäivän kohokohta, eli itse kovapanosvaihe. Siinä ryhmän päivän mittaan karttunut osaaminen pääsee todelliseen testiinsä. Palaute on usein välitön. Vaikka sinkopartion tuliasematoiminta olisi kuinka tehokasta ja ripeää, ohi ammuttu sinko on täysin hukkaan heitetty. Ammunnan johtaja ja tulitoiminnan valvojat arvioivat ampumassa olevaa ryhmää usein kolmella perinteisellä mittarilla: tuli, liike ja johtaminen. Onko tulenavaus ollut yhdenaikainen? Onko ryhmän jäsenten liike tuliasemien välillä ollut ripeää ja tapahtunut suojassa? Ovatko ryhmänjohtajan käskyt välittyneet koko ryhmälle, ja vastavuoroisesti ovatko partioiden johtajat onnistuneet välittämään tilanneilmoituksensa ryhmänjohtajalle?

Kaikki koulutukset ja muutkin ammunnan osiot elävät koko ajan. Aina löytyy jotakin pientä korjattavaa. Vaikka asia ovatkin jo tässä vaiheessa hyvällä mallilla, tavoitteenamme on seuraavan viikon aikana hioa ammuntaa entisestään sellaiseksi, jota voi vuosienkin päästä muistella ylpeydellä.

Kypärä 4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s