Taisteluammunnan johtaminen – nuoren upseerin mittari

Kadetille taisteluammunnan johtaminen Vuosangassa on tärkeän koulutusvaiheen huipentuma. Onnistuneen suorituksen päätteeksi kadetille myönnetään ryhmän taisteluammuntojen johtamisoikeus. Kyseessä on eräs nuoren upseerin uran kivijaloista, jonka päälle voidaan seuraavaksi rakentaa muuta osaamista. Nyt opittujen varomääräysten lainalaisuudet pätevät myöhemminkin – aselajista riippumatta.

Hyvän ja mielekkään taisteluammunnan turvallinen johtaminen edellyttää tiedollisten ja taidollisten valmiuksien loksahtamista kohdalleen. Ammunnan johtajan on oltava toimeenpano- ja järjestelykykyinen, jotta ammunta kaikkine valmisteluineen pysyy aikataulussa ja toimii säröttä osana laajempaa ampumaharjoitusta. Hänen on niin ikään oltava teknisesti ja taktisesti pätevä voidakseen tehdä ammunnasta realistisen ja haastavan, turvallisuutta unohtamatta. Tavoitteenahan on, että ampuneen joukon luottamus omiin aseisiin, tulen tehoon ja omaan taistelutekniikkaan vahvistuu.

Miksi sitten ammuntoja suunnitellaan aina alusta asti uudelleen? Eikö kerran hyväksi havaittua järjestelyä voitaisi vakioida? Tällainen ”sarjatuotanto” ei kuitenkaan ole suomalainen malli. Upseerin on kyettävä itsenäiseen ajatteluun ja sisäistettävä tehtävätaktiikan merkitys. Joka kerta, kun upseeri suunnittelee taisteluammuntoja, hänen on pohdittava aseiden ja ampumatarvikkeiden ominaisuuksia, taktisia ratkaisuja, yhteistoimintaa ja johtamista. Tämä kehittää ajattelua ja jalostaa osaamista edelleen.

Ammunnan toimihenkilöiden ja ampuvan joukon valmentaminen kovapanosvaihetta varten edustaa käytännön koulutus- ja johtamistaitoa puhtaimmillaan. Kyseessä on orkesteri, joka on saatava soittamaan samaa kappaletta. Mitä laajempi kokonaisuus ja mitä enemmän erilaisia asejärjestelmiä ammuntaan osallistuu, sitä vaativammaksi suoritus muodostuu. Erona todelliseen taisteluun on vain se, että riskejä ei ole tarvetta eikä varaa ottaa. Eikä kukaan ammu takaisin.

Taktisia, teknisiä, johtamistaidollisia ja sotilasammatillisia opintoja kokoava ammunnan johtajuus on erinomainen käytännön ammattitaidon mittari ja antaa viitteitä upseerin kyvykkyydestä. Kadetille Vuosangassa onnistuminen on edellytys lisenssin saamiseksi. Näyttösuoritukseen valmistautuminen luonnollisesti jännittää ja paineensietokykyä mitataan.

Kadettikoulusta valmistumisen jälkeenkin ampumaharjoitukset ovat näytön paikkoja nuorille upseereille. Niissä seuraajina eivät ole pelkästään lähimmät esimiehet, vaan myös joukko-osaston johdolla on mahdollisuus muodostaa omakohtainen käsitys uudesta luutnantista. Ammunnan johtamista pitää siis jatkossakin terveellä tavalla jännittää, ja siihen tulee jatkossakin valmistautua yhtä huolellisesti kuin kadettina!

Eversti Teemu Nurmela
Kadettikoulun johtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s