Yhden ampumapäivän kulku Lauttajärvellä

23.1.2021 Ampumapaikka 28, Lauttajärvi

Herätyskello soi rutiinin omaisesti klo 05.55 ja Lauttajärven ampumatyöryhmän toinen puolikas alkoi valmistautua ensimmäiseen johtamaansa ammuntaan. Puolikas työryhmä oli käynyt ampumapaikalla viimeksi noin viikko sitten, koska olimme edellisen viikon taisteluharjoituksessa. Taisteluharjoituksen jälkeen saimme onneksi kaksi päivää aikaa valmistautua ammuntojen johtamiseen. Näihin päiviin sisältyi huoltopäivä ja nuoremman kurssin kadettien perehdyttäminen tulitoiminnan valvojien tehtäviin.

Aamu lähti käyntiin Katajavaaran majoituksessa materiaalin lastaamisen merkeissä. Ensimmäisenä ampumapäivänä kitka näkyi heti aamusta, koska materiaalin pakkaaminen otti enemmän aikaa kuin olimme arvioineet. Lopulta saimme taisteluvälinemateriaalin, maalilaitteet ja ampumatarvikkeet pakattua, ja pääsimme viimein syömään aamupalaa. Olimme ongelmista huolimatta ensimmäinen ampumatyöryhmä aamupalalla, joten ei aamumme ollut täysin epäonnistunut.

Ampumapaikalla aamupalan jälkeen saimme yleisjärjestelyt nopeasti kuntoon, ja aloimme odottaa nuoremman kurssin kadettien saapuvan paikalle ampuvaksi joukoksi. Ampumapakallemme on majoitusalueelta matkaa noin 5km ja ampujat pääsevät siirtymään ampumapaikalle hiihtämällä. Siirtymä ei ole fyysisesti raskas, mutta silti ampujille varataan hyvin aikaa vaihtaa kuivaa vaatetta päällä ja nesteyttää, ennen ampumapuhuttelun aloittamista. Ampumapuhuttelu alkoi klo 08.15 ja ensimmäisenä ammunnan johtajana toimi kadetti Ylä-Nojonen. Ampumapuhuttelun jälkeen tulitoiminnan valvojat alkoivat kouluttaa ampujille ammunnassa tarvittavia taitoja. Näitä olivat hiihtäminen, kevyen kertasingon käsittely, sekä konekiväärin käsittelyä. Ammuntamme yleistilanteena on, että tiedusteluryhmä suorittaa iskun vihollisen ryhmitykseen, joten erityisesti hiihtotaidon merkitys korostuu.

Koulutuksen ohessa ammunnan johtaja käy maastontiedustelemassa toteutettavan ammunnan ryhmänjohtajan kanssa. Ammunnassamme ryhmänjohtajalle annetaan joitakin vapauksia päättää, kuinka hän haluaa käyttää ryhmäänsä ammunnassa. Toimintaa rajoittavat kuitenkin varotekniset seikat, kuten ennalta määritetyt tuliasemat ja tulialueiden rajat.
Koulutuksen jälkeen ampuvajoukko suoritti liikerataharjoittelun eli hiihti ammunnan läpi samalla tavalla kuin kovapanosvaiheessa, mutta ilman ampumatarvikkeita. Tämän jälkeen ohjelmassa oli lounas ja valmistautuminen kovapanosvaiheeseen. Jännitystä oli jo valmiiksi ilmassa, olihan kyseessä ensimmäinen ammuntapäivä. Sitä kuitenkin lisäsi hieman se, että Kadettikoulun johtajan saapui seuraamaan ampumapaikan toimintaa.

Ammunnan kovapanosvaihe alkoi klo 12.30. Kovapanosvaihe sujui turvallisesti ja ampuvajoukko suoritti tehtävänsä hyvin. Kovapanosvaiheen jälkeen kokosimme joukon loppupuhuttelua varten. Ensiksi ampuvan joukon ryhmänjohtaja antoi oman palautteensa ryhmälleen, tämän jälkeen ammunnan johtaja ja lopuksi Kadettikulun johtaja antoi oman palautteensa. Saimme koulun johtajalta positiivista palautetta, mutta myös kehitysideoita, joita lähdimme toteuttamaan heti pimeäammunnasta alkaen.
Loppupuhuttelun jälkeen ammunnan johtajaksi vaihtui kadetti Nieminen, joka johti pimeäammunnan. Pimeäammunnan valmisteluihin kuului valaisuvälineiden ja valonvahvistimien kouluttaminen ampujille. Koulutusten ohessa ammunnan toimihenkilöt kävivät valmistelemassa maalitoiminnan uudelleen ja merkitsivät tulialueiden rajat ulkotulilla.

Pimeän laskeuduttua suoritimme jälleen liikerataharjoittelun läpi ja aloimme valmistautua kovapanosvaiheeseen. Kovapanosvaihe alkoi klo 18.05. Joukosta huomasi, että ammunta jännitti hieman enemmän kuin päivällä. Ammunta sujui jälleen turvallisesti ja joukko ampui erinomaisella asenteella. Suurimpana kehityskohteena huomasimme puutteet valaisuvälineiden käytössä. Tämä huomio heijastui seuraavien päivien ammuntoihin ja valaisuvälineiden kouluttamiseen panostettiin enemmän.

Kokonaisuutena päivä sujui hyvin. Toimintaa haittasi hieman suvikeli, jonka takia sukset eivät luistaneet käytännössä yhtään. Tästä oppineina vaadimme seuraavan päivän ampujia voitelemaan suksensa. Päivän päätteeksi ammunnan johtaja piti ampujille loppupuhuttelun, jossa hän kokosi päivän havainnot ja tarkasti ampujien aseet. Tämän jälkeen ampujat siirtyivät suksin takaisin majoitusalueelle.

Vaikka ampujat pääsivät lähtemään, ei toimihenkilöiden päivä ollut vielä paketissa. Ohjelmassa oli ammunnan purku ja seuraavan päivän valmistelu. Lopulta pääsimme takaisin ruokalaan klo 22.50 ja huomasimme olevamme viimeiset iltapalalla. Aloitimme päivän ensimmäisinä ja päätimme viimeisinä.

Kadetit Ylä-Nojonen ja Karppinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s