Odotukset Vuosangasta

Kirjoitettu 15.1.2022

Monelta kokeneemmalta koulun käyneeltä on kuullut Vuosangan harjoituksen olevan yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista Kadettikoulussa. Harjoitusta onkin odotettu osittain innolla ja osittain kylmällä hiellä koulun alusta asti paljon, vaikka vielä joulunkin aikoina tuntui kaukaiselta. Nyt olemme kuitenkin harjoituksen ensimmäisen viikon loppusuorilla ja huomenna olemme valmiita aloittamaan harjoituksen ampumavaiheen.

Ammunnat ovat vanhemman vuosikurssin suunnittelemia ja toteuttamia, joissa me nuoremmat kadetit toimimme vuorollaan tulitoiminnan valvojina ja ampuvana joukkona. Tulitoiminnan valvojina pääsemme vihdoin antamaan näyttömme, jota varten olemme harjoitelleet edellisen syksyn harjoituksissa. Upseerin uran kannalta tärkeän lisenssin lisäksi myös ampuvana joukkona toimimista on odotettu paljon. Vuosangan ammunnat kattavat laajan skaalan erilaisia skenaarioita ja pääsemme soveltamaan aikaisemmin opittua käytännössä. Into on kova nähdä, mitä kaikkea vanhemman vuosikurssin kadetit ovat järjestäneet meille.

Ampumavaihe ei suinkaan ole ainoa osa harjoitusta, vaan sisäiset sissimme pääsevät myös valloilleen osana taisteluvaihetta, jossa toimimme tiedustelujoukkueena. Taisteluvaiheen sisällöstä ovat vain pääpiirteet meillä tiedossa, mutta sisältää ainakin ilmeisesti tiedustelijan perustaitojen oppimista, paljon hiihtämistä ja mahdollisia kohtaamisia sotilaspoliisien kanssa. Lisäksi siihen kuuluu ainakin ohella talviselviytymistä, jota olemme päässeet myös muutamana aikaisempana päivänä harjoittelemaan. Jää nähtäväksi millaisia yllätyksiä meitä odottaa ja kuinka paljon henkinen kantti joutuu koetukselle.

Kaikki harjoituksen tuntevat varmasti tietävät hiihtämisen olevan isossa roolissa harjoituksessa. Olemme jo päässeet hiihtämään paikasta toiseen, kaatuilleet syvään hankeen kiroillen ja tulevina päivinä hiihdämme ammuntoihin ja takaisin. Hiihtokilometrejä kertyy siis paljon ja sen kruunaa viimeisenä osiossa oleva perinteinen Vuosankavaellus, joka on esitietojen mukaan noin 50 kilometriä. Ryhmäkoossa toteutettava hiihtomarssi tulee varmasti olemaan henkisesti ja fyysisesti raskas, mutta toisaalta palkitseva ja ryhmähenkeä kohottava.

Harjoitusta on vielä kaksi viikkoa jäljellä ja tulee varmasti olemaa kadetin kehoa ja henkeä kuluttava kaikkine vaiheineen. Toisaalta sykettä nostattavat ammunnat ja hiihdot ryhmän kanssa kauniissa Kainuun maisemissa, iltaiset jutut teltassa sekä yhteiset raskaat suoritukset tulevat varmasti painumaan tämänkin kadetin mieleen loppuelämäksi.

Kadetti Kaapo Laine
108. kadettikurssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s