Uratarinat: Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtaja everstiluutnantti, kasvatustieteen tohtori Pekka Halonen

Kalajoelta kotoisin oleva everstiluutnantti Pekka Halonen suoritti asepalveluksen vuonna 1986 Jääkäriprikaatissa Sodankylässä. Aliupseerikurssin jälkeen Halosen tie jatkui jalkaväen reserviupseerikurssilla Haminassa. Upseerikokelaana hän suoritti taisteluvälineupseerikurssin Kokkolan asekoulussa, jonka jälkeen vietti lopun palvelusajastaan Jääkäriprikaatin jääkärikomppaniassa. Varusmiespalveluksen jälkeen Halonen oli Pohjan prikaatissa töissä sopimussotilaana, minkä aikana syntyi kiinnostus hakeutua Kadettikouluun. Ennen sitä Halonen oli suunnitellut merikapteenin uraa.

Halosen omana kadettiaikanana ei ollut erikseen kandi- ja maisterivaihetta vaan hän opiskeli kolme vuotta Santahaminassa jalkaväki- ja panssarintorjuntaopintosuunnalla. Valmistuttuaan luutnantiksi hän on päässyt urallaan palvelemaan monissa erityyppisissä tehtävissä.

Halosen ensimmäinen palveluspaikka upseerina oli Oulun 1. erillinen autokomppania, jossa vierähti viisi vuotta kouluttajan sekä yksikön varapäällikön ja päällikön tehtävissä. Seuraavat kaksi vuotta hän palveli Pohjan prikaatin operatiivisessa toimistossa. Töiden ohessa Halonen opiskeli Oulun yliopistolla ja valmistui kasvatustieteiden maisteriksi. Kun Pohjan prikaati lakkautettiin vuonna 1998, oli vuorossa kaksivuotinen opiskeluvaihe esiupseeri- ja yleisesikuntaupseerikurssilla Maanpuolustuskorkeakoululla.

Valmistuttuaan yleisesikuntaupseerikurssilta Halonen toimi vuosien 2000-2005 aikana Maanpuolustuskorkeakoulun Koulutustaidon laitoksella tutkimusryhmän johtajana. Seuraavaksi tie vei muutamaksi vuodeksi Pääesikuntaan koulutusosastolle, jossa vastuualueeseen kuuluivat oppimisympäristöjen kehittäminen ja palkatun henkilöstön koulutus.

Vuonna 2007 Halonen valmistui Tampereen yliopistosta kasvatustieteiden tohtoriksi, väitöskirjan aiheena oli Puolustusvoimien koulutuskulttuurin kehittyminen. Tämän jälkeen palvelus jatkui Maanpuolustuskorkeakoulussa täydennyskoulutusosastolla (2008-2011) ja korkeakoulun koulutuspäällikkönä (2011-2015). Maanpuolustuskorkeakoulusta hän siirtyi Reserviupseerikoulun apulaisjohtajaksi (2015-2017), ja sieltä Puolustusvoimien doktriiniosastolle johtavaksi tutkijaksi (2017-2019).

Vuodesta 2019 lähtien hän on ollut Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtajana Maanpuolustuskorkeakoululla. Nykyisen tehtävän keskeisimmät vastuut kohdistuvat pitkälti henkilöstö- ja koulutushallintoon sekä opetuksen laadun varmistamiseen. Haloselle uran kohokohtia ovat tietyssä mielessä olleet kaikki eri tehtävät. Mielenkiintoa uraan on tuonut se, että hän on saanut osallistua eri tehtävissä asevelvollisten ja palkatun henkilöstön koulutukseen sekä puolustusvoimalliseen tutkimustoimintaan.

Näin everstiluutnantti Halonen haluaa sanoa heille, jotka harkitsevat tai unelmoivat upseerin urasta:

”Upseerin ura on monipuolinen, se sisältää erilaisia ja mielenkiintoisia tehtäviä, se antaa myös hyvät mahdollisuudet kehittää omaa osaamistaan.”

***

Uratarinat-blogisarja kuvaa upseerinuran ainutlaatuisuutta ja monipuolisuutta – kenenkään urapolku ei kulje samaa reittiä. Tarinoissa upseerit kertovat uriensa tarjoamista vaiheista, kohokohdista ja mahdollisuuksista sekä antavat neuvoja niille, jotka harkitsevat upseerin uraa ja kadettikouluun pyrkimistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s