Uratarinat: strategian opettaja, kapteeni Tapani Montonen

Sotataidon laitoksen kandi- ja maisterikurssien strategian opettaja, kapteeni Tapani Montonen on urallaan päässyt toimimaan kiinnostuksen kohteensa, kansainvälisen politiikan ja strategian parissa. Aikanaan sekä Kadettikouluun että Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan opintosuuntaan hakenut Montonen painottaa, että upseerillekaan jokin muu akateeminen intressi ei ole ollenkaan huono asia.

”Suosittelen opiskelemaan töiden ohessa. Maanpuolustuskorkeakoulun maisteriopiskelijoista aika mittavalla osalla on käynnissä tai suoritettu tutkinto toisessa yliopistossa. Se on Puolustusvoimille rikkaus, ja sitä tuetaan aktiivisesti.”

Montonen suoritti itsekin kansainvälisen politiikan maisteritutkinnon Tampereen yliopistolla, mitä varten hän sai muutaman kuukauden opintovapaan gradutyön alussa. Nykyään myös monimenetelmälliset suoritustavat ovat yleistyneet, ja opintoja on helpompi tehdä töiden ohella.

Alkujaan Montosen kiinnostus upseerinuraan kumpuaa tehtävien vaihtelevuudesta, vaikka hän oli jo nuorena kiinnostunut muistakin korkeakouluista.

”Jos pelkää kyllästyvänsä helposti, niin siihen on täällä lääke. Mieli pysyy virkeänä, kun tehtävä vaihtuu 1-3 vuoden välein.”

Alokas Montonen varusmiespalveluksessa.

Varusmiespalveluksen Montonen suoritti vuonna 2006 Kotkan rannikkopataljoonaan kuuluneessa Kirkonmaan linnakkeessa meritiedustelupuolella. Sieltä tie vei RUK:n silloiseen sissikomppaniaan, missä hän jatkoi myöhemmin kouluttajakokelaana.

Palveluksen jälkeen Montonen teki siviilinä muutamia opettajan sijaisuuksia ja luki useampaan valintakokeeseen. Urapolku alkoi muotoutua, kun Kadettikoulun valintakokeesta tuli vihreää valoa.

Kadettikoulussa voi suuntautua maavoimiin, vaikka olisi varusmiehenä palvellut merivoimissa. Näin teki myös Montonen, jonka kolme kadettivuotta kuluivat niin joukkuetason harjoituksissa Lappeenrannassa, akateemisissa opinnoissa Maanpuolustuskorkeakoululla kuin palveluspaikkaan valmistavissa opinnoissa aselajikoululla. Tiedustelulinjan puutteessa Montonen valitsi viestiaselajin, jonka ajatteli olevan kehittyvä ja mielenkiintoinen ala.

Kiinnostus kansainväliseen politiikkaan ja strategiaan ei ollut kaikonnut, joten akateemiseksi pääaineeksi valikoitui puolestaan strategia.

”Strategian valinta pääaineeksi Kadettikoulussa oli selvä. Meillä oli muutaman siitä kiinnostuneen opiskelijan porukka, jonka kanssa aloitettiin myös valtio-opin perusopinnot avoimessa yliopistossa. Aloin ikään kuin etsimään toista tietä kansainvälisten asioiden pariin.”

Vänrikki Montonen.

Kouluttajuutta erilaisissa ympäristöissä

Upseerina Montonen on toiminut erilaisissa kouluttajan tai opettajan tehtävissä kohta 13 vuotta. Valmistuttuaan Kadettikoulusta hän työskenteli Karjalan prikaatissa Itä-Suomen viestipataljoonassa viestikomppanian kouluttajana ja joukkueenjohtajana, missä hän sai tuntumaa operatiivisen yhtymän viestitoimintaan ja joukkotuotantoon. Tätä seurasi pesti linjanjohtajana Reserviupseerikoulun viestikomppaniassa, minkä myötä olikin jo maisterikurssin vuoro vuoden 2014 syksyllä.

Maisterikurssin jälkeen Montonen palasi hetkeksi edelliseen tehtäväänsä, josta jatkoi esikunta- ja viestikomppanian varapäälliköksi. Operatiivisista ja hallinnollisista vastuista huolimatta opettajuus on aina kulkenut mukana.

”Pidän itseäni kokoaikaisena kouluttajana ja opettajana, aiheet ja yksiköt vain vaihtuvat.”

Pitkä kiinnostus kansainväliseen politiikkaan alkoi tuottaa hedelmää myös akateemisesti, kun Montonen valmistui sotatieteiden maisteriksi Maanpuolustuskorkeakoululta vuonna 2016 ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistolta vuonna 2018.

Eikä aikaakaan, kun puhelin pirahti ja viestitaktiikan opettaja MPKK:lta tiedusteli Montosen halukkuutta viestiopettajaksi. Paikan hyväksyttyään Montonen siirtyi reilun vuoden päästä nykyiseen tehtäväänsä strategian opettajana.

Vaikka siirtoja on ehtinyt tulla, on Montonen erittäin tyytyväinen sekä uravalintaansa että nykyiseen työnkuvaansa.

”Olen onnellisessa asemassa, kun olen kohta kolme vuotta päässyt toimimaan aidosti oman alan tehtävässä. Myös vaihtelevuus on sopinut minulle.”

Kadetti Montonen valmiina uusiin haasteisiin.

Kohokohtia ja tulevaisuudennäkymiä

Uransa varrelta Montonen nostaa kohokohdiksi nykyisen tehtävänsä sekä yleisesti perinteikkyyden, koskien sekä RUK:n että MPKK:n vaikuttavia ja historiallisia perinnemenoja.

Nato-tulevaisuudessa strategian opetus ei ainakaan vähene, ja kansainvälistä yhteistoimintaa sekä uusia uramahdollisuuksia on luvassa kosolti.

”Nato tuo mukanaan omanlaisensa kulttuurinmuutoksen, tuoden valtavasti kansainvälisiä mahdollisuuksia ja yhteyksiä.”

Upseerinurassa Montonen on erityisen mielissään yhteiskurssihengestä, elinikäisistä ystävyyssuhteista ja innostavista ihmisistä, joita hän on kohdannut varusmiesajasta aina nykyhetkeen.

Tästä eteenpäin Montosen ura jatkuu yleisesikuntaupseerikurssin opinnoilla ja väitöskirjatyön parissa.

***

Uratarinat-blogisarja kuvaa upseerinuran ainutlaatuisuutta ja monipuolisuutta – kenenkään urapolku ei kulje samaa reittiä. Tarinoissa upseerit kertovat uriensa tarjoamista vaiheista, kohokohdista ja mahdollisuuksista sekä antavat neuvoja niille, jotka harkitsevat upseerin uraa ja kadettikouluun pyrkimistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s