Purjelaivalla Karibianmerelle

Merisotakoulussa vietetystä kadettiajasta usein päällimmäiseksi muistoksi koulutuksesta jää kuuden viikon mittainen koulutuspurjehdus, joka usein sijoittuu Euroopan rannikolle. Itse uskallan väittää, että oma päällimmäinen muistoni löytyy Atlantin toiselta puolen. Tänä vuonna kaksi vanhimman merikadettikurssin edustajaa saivat tilaisuuden osallistua Norjan merisotakoulun nuorimman kurssin koulutuspurjehdukseen. Norjalaisilla noin kolme kuukautta kestävä matka kulki Kapkaupungista Nataliin ja sieltä Puerto Ricon…

Uratarinat: tykistöupseeri, luutnantti Cilla Koskinen

6. pintatorjuntalaivueen 2. ohjusviirikössä ohjusvene Rauman taistelukeskuksessa toimiva tykistöupseeri, luutnantti Cilla Koskinen nauttii työssään merellä liikkumisesta ja kansainvälisestä yhteistoiminnasta. Maavoimissa asepalveluksen suorittanut Koskinen korostaa, ettei varusmiesajan puolustushaara sido mihinkään loppu-uran ajaksi. ”Laivasto-opintosuunnalla suurin osa meistä oli Maavoimien puolelta.” Tutustumiskäynti Maanpuolustuskorkeakoululla ja hyvän ystävän suositus saivat hänet vakuutettua laivasto-opintosuunnalle pyrkimisestä Kadettikoulussa. Alkujaan Koskinen kiinnostui maanpuolustuksesta lukioikäisenä,…

Uratarinat: strategian opettaja, kapteeni Tapani Montonen

Sotataidon laitoksen kandi- ja maisterikurssien strategian opettaja, kapteeni Tapani Montonen on urallaan päässyt toimimaan kiinnostuksen kohteensa, kansainvälisen politiikan ja strategian parissa. Aikanaan sekä Kadettikouluun että Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan opintosuuntaan hakenut Montonen painottaa, että upseerillekaan jokin muu akateeminen intressi ei ole ollenkaan huono asia. ”Suosittelen opiskelemaan töiden ohessa. Maanpuolustuskorkeakoulun maisteriopiskelijoista aika mittavalla osalla on käynnissä tai…

Räjähtävä lähtö työelämään – Kohti valmistumista pioneerikadetin silmin

Lähestulkoon päivälleen kaksi vuotta sitten kirjoitin muuan alan lehteen tekstin, jossa kerroin, että en tiennyt mille matkalle astuinkaan, kun pakkasin kapsäkkiin vaihtokalsarit sekä hammasharjan ja hyppäsin junaan, jonka päämääränä oli sotatieteiden kandidaatin tutkinto. Tuolloin tulevaisuus oli vielä melko suuri tuntematon, jonka ympärillä leijaili epävarmuuden usva. Nyt kaksi vuotta myöhemmin voin kuitenkin taputtaa ensimmäisen vuosikurssin minääni…

Uratarinat: oppilasupseeri, yliluutnantti Jyri-Oskari Pätäri

Sotatieteiden 12. maisterikurssin oppilasupseeri, yliluutnantti Jyri-Oskari Pätäri päätti lukiossa, että hänestä tulee opettaja. Upseerin ammatissa hän on löytänyt mieluisan opettamiskokemuksen, jossa yhdistyy opettajuus ja auktoriteetti. ”Voi keskittyä aidosti opettamiseen.” Pätäri toteaakin, että kouluttajat ovat pohjimmiltaan opettajia. ”Kouluttajana kaikkein palkitsevinta on nähdä työssä oma kädenjälki, kun yksilöt muokkautuvat sotilaiksi, sotilaista tulee joukko ja joukko alkaa toimia.…

Uratarinat: Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtaja everstiluutnantti, kasvatustieteen tohtori Pekka Halonen

Kalajoelta kotoisin oleva everstiluutnantti Pekka Halonen suoritti asepalveluksen vuonna 1986 Jääkäriprikaatissa Sodankylässä. Aliupseerikurssin jälkeen Halosen tie jatkui jalkaväen reserviupseerikurssilla Haminassa. Upseerikokelaana hän suoritti taisteluvälineupseerikurssin Kokkolan asekoulussa, jonka jälkeen vietti lopun palvelusajastaan Jääkäriprikaatin jääkärikomppaniassa. Varusmiespalveluksen jälkeen Halonen oli Pohjan prikaatissa töissä sopimussotilaana, minkä aikana syntyi kiinnostus hakeutua Kadettikouluun. Ennen sitä Halonen oli suunnitellut merikapteenin uraa. Halosen…

Uratarinat: Venäjä-ryhmän johtaja, everstiluutnantti Simo Pesu

Everstiluutnantti, Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän johtaja, Simo Pesu syntyi vuonna 1969 varuskuntakaupunki Haminassa. Sotilasmaailma oli Pesulle tuttu jo varhaisessa vaiheessa. ”Lapsena olimme aika paljon maalla, vietimme aikaa ulkona, merellä ja kaupungin valleilla. Varuskunnan harjoitusalueet ja ampumaradat olivat kiinnostavia ja saapuvilla. Sotilaat kuuluivat niin katukuvaan kuin metsäänkin”, Pesu kertoo. Varusmiespalvelukseen Pesu astui vuonna 1989 Karjalan prikaatiin. Siellä hänet…

Uratarinat: Kansainvälisen keskuksen hallintosektorin johtaja, komentajakapteeni Elena Ojala

Tyrnävältä kotoisin oleva Puolustusvoimien Kansainvälisen keskuksen hallintosektorin johtaja, komentajakapteeni Elena Ojala suoritti asepalveluksen vuonna 1996 Tikkakosken Ilmavoimien Viestikoulussa. Varusmiespalveluksen aikana hän suoritti aliupseerikurssin ilmavalvontalinjalla ja toimi sen jälkeen toimistokersantin tehtävissä. Tehtäviin kuului muun muassa komppanian kirjurin tehtävissä toimivien varusmiesten johtaminen, komppanian vääpelin sijaisena toimiminen ja komppanian varusmiesten lomasuunnitelman tekeminen. Jo lapsesta saakka Ojala on tiennyt…

Uratarinat: yksikön varapäällikkö, luutnantti Miro Mäkinen

Satakunnan tykistörykmentin 1. patterin varapäällikkö, luutnantti Miro Mäkinen kiikaroi varusmiespalvelukseen tullessaan kuuden kuukauden palvelusta. Mäkinen ei kuitenkaan kokenut varusmiesaikaa pakkopullaksi vaan viihtyi palveluksessa ja päätti hakea ensin ali- ja sitten reserviupseerikouluun, tullen valituksi molempiin. ”Oli hyvä olla vuosi, se oli ehdottoman kannattavaa.” Palveluksen loppua kohti Mäkisen kiinnostus Puolustusvoimissa työskentelyä kohtaan kasvoi, ja hän päätti hakea…

Uratarinat: MPKK:n rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa on toiminut tähänastisen uransa aikana lukuisissa eri tehtävissä. Hänen juurensa ovat kuitenkin pienessä pohjalaisessa kunnassa Isossakyrössä. Ennen varusmiespalvelukseen astumista, Kalliomaalla ei ollut muuta käsitystä Puolustusvoimista tai palveluksesta kuin aikaisempien ikäluokkien kertomat kokemukset. ”Jos miettii, että olinko etukäteen orientoitunut alalle, niin en ollut. Pikkupaikkakunnalla ei oikeastaan ollut muuta kuin kuullut aikaisempien…


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.